Overzicht literair nieuws – week 13

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.

Boekenweek in volle gang

Zaterdag 25 maart is de Boekenweek 2017 begonnen. Tijdens deze tiendaagse (tot en met 2 maart) wordt er extra aandacht besteed aan het Nederlandse boek. Het thema van de Boekenweek 2017 is Verboden Vruchten. Tijdens de Boekenweek gaan schrijvers Connie Palmen en Herman Koch op tournee. Er zijn o.a. signeersessies, interviews en lezingen in zowel Nederland als Vlaanderen. Het volledige tourprogramma kun je hier bekijken. Zondag 2 april kun je ook weer gratis reizen met het ov wanneer je in bezit bent van het Boekenweekgeschenk.

Bron: Schrijven Online

Literaire roman in zwaar weer, non-fictie doet het goed

Nederlandse literaire romans halen steeds minder vaak de bestsellerlijst. Non-fictie neemt daarentegen flink toe in populariteit. Dat blijkt uit een onderzoek van NRC. Eén van de oorzaken die genoemd wordt van deze stijging, is het programma De wereld draait door. 28 van de 31 boeken die tot eind 2016 bij DWDD besproken werden, kwamen terecht in de wekelijkse top-60 van het CPNB, vaak vrij onverwachts. Lees de volledige resultaten van dit onderzoek hier.

Bron: NRC

Laatste kans insturen tekst voor Write Now!

Je hebt nog tot zaterdag aanstaande (1 april) om je inzending voor Write Now! in te sturen. Write Now! is een grote schrijfwedstrijd voor jong literair talent tussen de 15 en 25 jaar in heel het Nederlands taalgebied (Nederland en Vlaanderen). Winnaars van de wedstrijd worden vaak opgemerkt door grote uitgeverijen, waardoor Write Now! gezien wordt als een springplank voor literair talent. Onder andere Lize Spit en Maartje Wortel zijn ooit begonnen als Write Now!-deelnemers.

Bron: Write Now!

Auteur Morse-detectives overleden

Colin Dexter, de auteur van 13 Morse-detectives, is afgelopen week op 86-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Oxford. Dexter debuteerde in 1975 met het eerste verhaal over inspecteur Morse, een intelligente politieman uit Oxford. Tussen 1987 en 2000 liep er bekende televisieserie die gebaseerd is op de boeken van Dexter. De serie kende nog twee spin-offs: Lewis (over de assistent van Morse) en Endeavour (over de jonge jaren van Morse).

Bron: Boekennieuws

Herman Finkers ontvangt Het Gouden Boek

Schrijver/cabaretier Herman Finkers heeft zondag 26 Het Gouden Boek ontvangen ter gelegenheid van de verkoop van zijn 300.000ste boek. Eerdere winnaars van deze onderscheiding zijn Dan Brown en Astrid Holleeder. De uitreiking vond plaats in Hengelo.

Bron: Tubantia