Overzicht literair nieuws - week 24

Overzicht literair nieuws - week 24Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van afgelopen week.

Grote Lowlands Schrijfwedstrijd gaat weer van start

Popfestival Lowlands organiseert in samenwerking met uitgeverij Nijgh & Van Ditmar en nrc.next ook dit jaar weer de Grote Lowlands Schrijfwedstrijd. Meedoen kan door een kort verhaal (geen songteksten, essays, kinderboeken, strips of poëzie) op te sturen van minimaal 1200 en maximaal 1700 woorden. Het korte verhaal moet in de Nederlandse taal geschreven zijn en mag niet eerder zijn gepubliceerd.

De winnende tekst wordt gepubliceerd in nrc.next en wordt samen met andere genomineerde verhalen gebundeld in een digitaal Lowlandsboek. Ook wint de winnende auteur een masterclass van de Querido-academie en krijgt hij of zij een gesprek met een redacteur van Nijgh & Van Ditmar. Tot slot mag de winnaar zijn winnende verhaal voordragen op het Lowlandsfestival. Verhalen kunnen nog tot 1 juli ingezonden worden naar schrijfwedstrijd@lowlands.nl

Bron: NRC Handelsblad

Fleur de Weerd wint Bob den Uyl Prijs 2016

Fleur de Weerd wint De Bob den Uyl Prijs 2016, de prijs voor het beste journalistieke reisboek, voor haar boek Het land dat maar niet wil lukken. Dat maakte VPRO Boeken afgelopen week bekend.
Andere genomineerden waren:
- Laurens Samsom, Tegendraadse dromen. Dwars door Israël en de Palestijnse gebieden.
- Sandra Smallenburg, Expeditie Land Art. Landschapskunst in Amerika, Groot-Brittannië en Nederland.
- Laura Starink, De schaduw van de grote broer. Letten en Russen, Joden in Polen, Duits Kaliningrad, Oorlog om Oekraïne.
- Tommy Wieringa, Honorair Kozak.

Bron: Tzum

Hagar Peters wint Fintro Literatuurprijs

De debuutroman Malva van dichteres Hagar Peeters is afgelopen week bekroond met de Fintro Literatuurprijs, de belangrijkste literatuurprijs in Vlaanderen (voorheen de Gouden Boekenuil). Het boek vertelt het verhaal van Malva, de dochter van de gerenommeerde Chileense dichter Pablo Neruda. Peeters wint hiermee 25.000 euro en een sculptuur. De Prijs van de Lezersjury ging naar P.F. Thomése voor zijn roman De onderwaterzwemmer.

Bron: de Volkskrant

Shortlist Europese Literatuurprijs 2016 is bekend

Afgelopen week werd de shortlist voor de Europese Literatuurprijs 2016 bekend gemaakt. Op de lijst staan vijf boeken uit vijf verschillende landen die kans maken op de prijs voor de beste hedendaagse Europese roman die het afgelopen jaar in Nederlandse vertaling is verschenen. De auteur maakt kans op een geldbedrag van tienduizend euro en de vertaler maakt kans op vijfduizend euro. De genomineerden zijn:

- Michel Houellebecq, Onderworpen. Vertaald uit het Frans door Martin de Haan (De Arbeiderspers).
- Tommi Kinnunen, Waar vier wegen samenkomen. Vertaald uit het Fins door Sophie Kuiper (Prometheus).
- Andrus Kivirähk, De man die de taal van de slangen sprak. Vertaald uit het Ests door Jesse Niemeijer (Prometheus).
- Katja Petrowskaja, Misschien Esther. Vertaald uit het Duits door Wil Hansen (De Bezige Bij).
- Sandro Veronesi, Zeldzame aarden. Vertaald uit het Italiaans door Rob Gerritsen (Prometheus).

Bron: Tzum

Gouden Strop gaat naar Esther Verhoef

De jaarlijkse prijs voor de beste Nederlandse thriller gaat naar Esther Verhoef met haar boek Lieve mama. Deze thriller was afgelopen jaar het best verkochte Nederlandstalige misdaadboek: er gingen meer dan 125 duizend exemplaren over de toonbank. Verhoef is al vier keer eerder genomineerd, maar had tot nu toe de geldprijs van tienduizend euro nog nooit gewonnen. Andere genomineerden waren:
- Michael Berg, Het meisje op de weg.
- Bart-Jan Kazemier, Drone.
- Hilde Vandermeeren, Stille grond.

Bron: de Volkskrant

Uitgeven