Overzicht literair nieuws – Week 44

Overzicht literair nieuws – Week 44Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week. 

Libris Geschiedenisprijs 2015 voor Alexander Münninghoff

De winnaar van de Libris Geschiedenisprijs 2015 is bekend. Alexander Münninghoff heeft met het boek De Stamhouder 20.000 euro gewonnen. ‘In deze overrompelende familiekroniek buitelen de gebeurtenissen over elkaar. De schrijver sleept zijn lezer mee, door een uitstekend geschreven geschiedenis van drie generaties Münninghoff. Het bizarre verhaal voert van Letland naar Den Haag en weer terug, en van het oostfront naar een verslonsd boerderijtje in Brabant. Alexander Münninghoff maakte het zelf deels aan den lijve mee en bewijst met dit boek bovenal hoe dramatisch dichtbij de grote geschiedenis kan komen,’ aldus het juryrapport.

Bron: http://www.tzum.info/2015/10/nieuws-alexander-munninghoff-wint-libris-geschiedenisprijs-2015-met-de-stamhouder/

Ben Tiggelaar schrijft essay Maand van de Spiritualiteit 2016

Vorige week is het bekend gemaakt dat Ben Tiggelaar het essay voor de maand van de Spiritualiteit 2016 gaat schrijven. Het thema van de maand is Werk in evenwicht en begint op vrijdag 15 januari en eindigt op 14 februari 2016. Het essay van het jaar 2015 werd geschreven door Isa Hoes, getiteld Kompas. De Maand van het spiritualiteit is een initiatief van KRO-NCRV, dagblad Trouw en uitgeverij Ten Have en bestaat sinds 2007.

Bron: http://web.cpnb.nl/actueelbericht.vm?ab=690

Tolkiens geannoteerde map van Midden-aarde ontdekt

Fantasy fans opgelet, onlangs is er een geannoteerde map van Tolkiens Midden-aarde gevonden. De map werd gevonden in een exemplaar van de illustrator Pauline Baynes die rond 1970 zelf bezig was met het tekenen van de map van Midden-aarde. De map geeft duidelijk weer waar Tolkien zijn inspiratie heeft gehaald bij het benoemen van de plaatsen in zijn verhaal.

De map wordt op het moment tentoongesteld in Oxford en wordt verkocht voor 60.000 pond.

Bron: http://www.theguardian.com/books/2015/oct/23/jrr-tolkien-middle-earth-annotated-map-blackwells-lord-of-the-rings

Uitgeven