PREVIEW: Acht ingrediënten van een goede scène

Ervaren schrijvers werken van scène naar scène. De kracht van scènes is dat ze een gebeurtenis, een personage of een plotontwikkeling oproepen waaruit je als lezer zelf je conclusies trekt. De lezer hoort, voelt, ruikt en proeft daardoor wat er gaande is in het verhaal. Mirjam Boelsums gaat in les 1 van deze serie in op wat een goede scène precies is, op show, don’t tell en eenheid van plaats, tijd en handeling.

De hele schrijfles lees je in het komende nummer van Schrijven Magazine. Hieronder alvast een voorproefje.

We weten allemaal wat een filmscène is. Maar wat is nu precies een scène in geschreven fictie? Er zijn verschillende definities van de scène in omloop. De een zet het conflict centraal en stelt dat ‘een scène een verhaaleenheid is waarin een conflict door personage en lezer wordt beleefd’. De ander kiest voor het scènedoel en noemt de scène ‘een stuk tekst waarin een personage een doel nastreeft’.

Scènes kunnen intens zijn of onderkoeld, bespiegelend of dramatisch, ze kunnen duizend woorden lang zijn of vijf regels kort. Maar ze hebben allemaal één ding gemeen en dat is dat ze zich afspelen op één plek, binnen een gesloten tijdsverloop waarin één handeling centraal staat. Ze kennen dus eenheid van plaats, tijd en handeling. Zoek in je eigen werk een scène. Kijk of je binnen de scènegrenzen van eenheid van tijd, plaats en tijd bent gebleven. Detecteer de acht ingrediënten van een scène. En herschrijf zo nodig.

De hele schrijfles lezen? Je vindt hem in ons komende nummer. Nog geen abonnee? Profiteer vóór maandag 16 januari 16:00 u. van de introductieaanbieding.

Word abonnee  Geef Schrijven Magazine cadeau

Techniek