Afbeelding

Met deze schrijfwedstrijden kun je in mei aan de slag.

Winnaars van Jan Hanlo Essayprijs 2013 bekend

Op dinsdagavond 21 mei werden in De Balie in Amsterdam de winnaars van de Jan Hanlo Essayprijs 2013 bekend gemaakt. De prijs werd dit jaar voor de achtste keer uitgereikt.

Voor haar essaybundel Kus mij, straf mij ontving Marja Pruis een geldbedrag van 7000 euro en kreeg een kunstwerk overhandigd. De prijs voor het beste filmessay, die voor het eerst werd uitgereikt, ging naar Stephane Kaas met zijn essay To-Do-Lijst. Als laatste werd de prijs van 1500 euro voor een nog niet gepubliceerd essay aan Daan Stoffelsen overhandigd met zijn essay Waarschuwingen, ravijnen en ziekenhuisgebouwen. Zijn essay zal in zijn geheel in de Groene Amsterdammer worden gepubliceerd.

De jury, bestaande uit Geert Buelens, Xandra Schutte, Arjen van Veelen en voorzitter Margot Dijkgraaf, was zeer te spreken over Pruis’ essaybundel: ‘In haar boek bespeelt Pruis virtuoos verschillende literaire registers. Met verve rekt ze de grenzen van het genre van het essay tot het uiterste op. Ook de lezer voor wie haar onderwerpen strikt onbekend terrein zijn, verleidt ze dankzij haar verademend toegankelijke stijl.’

Naast Pruis, waren andere genomineerden Louise Fresco (Hamburgers in het paradijs), Joep Leerssen (Spiegelpaleis Europa), Willem Schinkel (De nieuwe democratie) en Peter Venmans (Het derde deel van de ziel).

Onder leiding van Barbara Hanlo, bekroonde de jury Stephane Kaas met de inzending To-Do-Lijst. Volgens de jury is: ‘het filmessay van Stephane Kaas een dynamische donderspeech. Het lijkt op een pleidooi om je stuurloos te begeven in een onbekende wereld die dankzij sociale media aan je voeten ligt. Maar de bevlogenheid van de maker heeft iets verraderlijks, evenals de sociale media zelf, zodat je je steeds moet afvragen: wat is mijn eigen benul van de dingen en wat wordt mij opgedrongen?’

Bron

http://janhanloessayprijs.nl/