NaNoWriMo: zo haal je die 50.000 woorden in 30 dagen

De National Novel Writing Month is weer begonnen, dé gelegenheid om je literaire zevenmijlslaarzen aan te trekken. In dit artikel lees je in 11 tips hoe je 50.000 woorden schrijft in 30 dagen.

Tips voor je schrijfbewustzijn

1. Associeer erop los

De ene schrijver is de andere niet. Ben je een organische schrijver, dat wil zeggen: creëer je je verhaal tijdens het schrijven, ga dan associatief helemaal los. Laat je in je gedachten nergens door beperken. Elke inval, elk idee, iedere inspiratie is bruikbaar. Zet je vingers op de toetsen en haal ze er niet eerder af dan dat je je minimale woordenaantal gehaald hebt (dit zie je linksonder in je scherm). Overschrijd je de limiet: geen punt! Schrijf door. En door.

2. Maak een plan

Ben je een analytische schrijver, maak dan een plan.

Er is geen kwalificatie voor het ene type schrijver of het andere; dat wil zeggen: wees wie je bent, ook in je schrijven. Forceer jezelf niet.

Tips voor een plan

3. Bepaal het eindpunt

Een schrijfplan is essentieel voor een concreet resultaat.  Vergelijk NaNoWriMo met een reis: je weet waar je naartoe gaat en langs welke route. Cruciaal is dus het eindpunt. Noteer waar je verhaal naartoe moet, waar het opuit draaien moet. Het begin kun je altijd nog veranderen, maar het bestaansrecht van je verhaal zit in het slot. Ook een open eind is een slot. Werk daar bewust naartoe.

4. Maak een schema

Maak een schema, dat past bij het woordenaantal: 50.000 woorden gedeeld door 30 dagen is 1.666 woorden per dag. Stel vast dat elk hoofdstuk 1.666 woorden heeft; je hebt dan meteen een evenwichtige hoofdstukverdeling. Elke dag schrijf je dus een afgebakend stuk tekst. Bij de verwerking voeg je deze, indien gewenst, samen.

5. Vervul de opdracht

Vul het schema in: voor elke dag je eigen schrijfopdracht. Vervul de opdracht. Zwalk niet. Houd je aan je
schema. De ene verandering zal namelijk de andere uithalen, met het risico dat je gaat dwalen in je verhaal en het niet tot een einde brengen kunt.  

Tips voor als het even niet lukt

6. Sjoemel

Sta jezelf toe, een ietsiepietsie te sjoemelen. Als je je woordenaantal een keer niet haalt, kijk dan of je in eerder geschreven, niet gebruikte, verhalen stukken tekst hebt die je zou kunnen gebruiken voor je NaNoWriMo novel. Plak ze ertussen; later zie je dan of je deze fragmenten inderdaad gebruiken kunt of weer verwijderen moet.

7. Zoek een maatje

Zoek een NaNoWriMo-maatje. Mail of bel elkaar, inspireer elkaar, houd elkaar op de hoogte van de vorderingen en strubbelingen, en als je er dan toch opuit wilt in deze maand, doe dat dan met dit maatje. Houd in de gesprekken de focus op je project.

8. Vertrouw op de vruchten van je geest

Een maand lang dagelijks 1.666 woorden schrijven is een grote opdracht. Richt je er in je gedachten daarom voortdurend op; je zult zien dat na verloop van enkele dagen de gedachten je toevallen als rijpe appelen in het gras. Je hoeft ze alleen maar op te rapen en in je mandje (verhaal) te leggen. Geloof dit. Het is hoe het werkt. Rotte vruchten selecteren doe je later.

9. Beloon jezelf

Geef jezelf elke dag na het behalen van de minimale score een kleine beloning. Dat hoeft geen chocola of een gebakje te zijn; het kan ook het afschuiven van de afwas zijn, een kant-en-klare maaltijd halen, de dweilrobot van je moeder lenen. Of draai het om en geef zelf iets, met de boodschap: ‘Kijk eens, voor jou, omdat ik een mijlpaal bij NaNoWriMo bereikt heb.; dat wil ik even met je delen.’ De reacties zullen onverwacht stimulerend zijn.

10. Vraag om ondersteuning op social media

Maak een mooie selfie van je schrijvende ik en plaats die op Facebook. Vraag daarbij subtiel om complimentjes of ondersteuning. Je vrienden zullen je willen aanmoedigen. Je zult ze niet willen teleurstellen. Je zult ook hun felicitaties in ontvangst willen nemen wanneer je de eindstreep gehaald hebt.

11. Wanhoop niet

Wanhoop niet als je de 50.000 niet haalt. Maak je project af na 31 november en weet… volgend jaar is er een nieuwe NaNoWriMo!

Door Thérèse Major 

Thérèse Major is auteur en schrijfcoach. Haar werk verscheen bij o.a. de uitgeverijen Querido en Nieuw Amsterdam. Bij Schrijven Online verzorgt zij de cursus Literair proza schrijven, kun je dat leren? en Ieder kind kan verhalen schrijven. In de Taalwerkplaats Drenthe organiseert zij o.a. elke eerste zondag van de maand een Schrijverscafé.

Techniek