Afbeelding

Paaseieren in een eierdoos

Photo by Antoni Shkraba

De 3 leukste easter eggs in boeken

Easter eggs zijn kleine verrassingen die een auteur achterlaat in een verhaal, om ontdekt te worden door de fans. Het kunnen grapjes zijn die een auteur wil verstoppen, maar ze kunnen ook een stukje van de identiteit verhullen als de auteur verder onbekend blijft. Echte fans maken er een ware sport van om alle verborgen boodschappen van hun favoriete auteur te vinden, daarom zitten de easter eggs vaak goed verstopt.


1.    The Da Vinci Code

Als je het boek The Da Vinci Code hebt gelezen, zal het je niet verbazen dat het verhaal enorm veel verborgen boodschappen bevat. Eén van de meest prominente easter eggs is te vinden in de introductie op de stofomslag van het boek. De dikgedrukte letters in de introductie vormen samen de zin ‘Is there no help for the widows son’. Deze zin kan vervolgens gebruikt worden in de DaVinci Code challenge op de website van het boek. Er zijn nog meer easter eggs te vinden, zo is er bijvoorbeeld geen bladzijde 322 in de paperback versie van het boek. Het is wel duidelijk dat Dan Brown graag verrassingen verwerkt in zijn boeken. Meerdere van zijn boeken kunnen bijvoorbeeld aan elkaar worden gelinkt door de covers goed te inspecteren. Op veel van de covers staan namelijk verwijzingen naar de volgende boeken.

2.    The Fellowship of the Ring

Ook Tolkien verwerkte een aantal geheime verwijzingen in zijn boeken. Een bekende easter egg is te vinden op de cover van het eerste deel: The Fellowship of the Ring. Wie namelijk denkt dat de tekens om de gouden cirkel op de cover decoratief zijn, heeft het mis. De tekens vormen namelijk de uitgebreide titel van het boek en maakt gebruik van twee schriften die Tolkien heeft uitgevonden, namelijk Cirth en Tengwar. Als je vervolgens de tekst vertaalt, staat er: “The Lord of the Rings translated from the Red Book of Westmarch by John Ronald Reuel Tolkien. Herein is set forth the history of the War of the Ring and the Return of the King as seen by the Hobbits.” Op recentere versies van de boeken zijn de tekens te vinden aan de boven- en onderkant van de stofomslag.

3.    Donald Duck

Keno Don Rosa is een bekende stripauteur en is vooral bekend geworden van zijn verhalen over Dagobert Duck, Donald Duck en verschillende Disneyfiguren. Toen hij begon, ondertekende hij zijn verhalen met D.U.C.K. Het was echter niet toegestaan was om een handtekening achter te laten, dus werden de letters weggehaald. Daarom verstopte Don Rosa vanaf dat moment de letters, ergens in de eerste of de laatste tekening van het verhaal. Het werd later wel toegestaan om een handtekening bij de tekening te zetten, maar Don Rosa bleef de letters in zijn tekeningen verstoppen. De letters staan voor ‘Dedicated to Uncle Carl from Keno’. Dit is een knipoog naar ‘The Duckman’ Carl Barks, die ook veel Donald Duck-verhalen op zijn naam heeft staan en zowel Duckstad als een groot deel van de inwoners van de stad heeft bedacht. Naast de letters D.U.C.K., verstopt Don Rosa ook vaak een tekening van Mickey Mouse in zijn verhalen.

Zelf easter eggs verstoppen

Easter eggs zijn een leuke manier om je lezers te betrekken bij je boeken. Je start zo een zoektocht om alle verrassingen uit je verhaal te ontdekken. Er bestaan enorm veel online groepen waar lezers met elkaar praten over welke easter eggs er in boeken zitten en dat maakt weer dat er hele gemeenschappen ontstaan rondom de boeken. Als je dus van puzzels of codetalen houdt is het zeker de moeite waard om te kijken of je zelf easter eggs kan verstoppen in je boek. Of je nu codes verstopt om weer te kunnen gebruiken in een puzzel zoals Dan Brown, een eigen taal gebruikt om een boodschap achter te laten zoals Tolkien, of zoals Don Rosa een geheime boodschap of tekening verstopt in je verhalen, easter eggs zullen ervoor zorgen dat je lezers nog lang bezig zijn met je boeken.