Afbeelding

Lauren Graham

SAMHSA, Public domain, via Wikimedia Commons

De Kitchen Timer techniek met Lauren Graham

Lauren Graham, bekend als Lorelai Gilmore in the tv-serie Gilmore Girls, is naast actrice ook schrijfster. In de serie zet Lorelai’s dochter Rory alles op alles om een succesvolle journaliste te worden, en begint uiteindelijk aan het schrijven van haar eerste boek. Graham blijkt in onze echte wereld dus verrassend veel gemeen te hebben met haar fictieve dochter. Ondertussen heeft ze namelijk al drie boeken op haar naam staan.

In haar biografie ‘Talking as Fast as I can’, schrijft Lauren niet alleen over haar ervaring tijdens de opnames, maar ook over de techniek die ze gebruikte tijdens het schrijven. Net als veel schrijvers, was het ook Lauren niet ongewoon om last te hebben van uitstelgedrag. Ze vroeg Don Roos, vriend en scenarioschrijver, om tips. En blijkbaar hielpen die als een trein, ze deelde ze zelfs met haar lezers in haar boek. Uitstelgedrag vervloeken hoeft dus niet meer. 

De Kitchen Timer techniek 

Het principe: Iedere schrijver verdient een voldaan en succesvol gevoel. In plaats van dit te meten aan de hand van het aantal woorden, doe je dit door naar je gedrag te krijgen. Je zet een doel dat je makkelijk kunt meten en behalen zonder een angstig gevoel en dat bovenal fail-proof is. 

De voorbereiding: Zorg dat je een timer bij de hand hebt. Elke dag dat je wilt schrijven, heb je de dag ervoor al bepaald hoe lang je wilt schrijven. Voel je druk of zelf kritiek, kies dan liever voor minder dan meer uren. Beginnen met 1 of een half uur is een goed streven. Markeer de tijd als een afspraak met jezelf in je kalender. Net zoals dat je lunchafspraken of meetings in je agenda zet. 

Nog meer voorbereiding: Gooi alles uit het raam, behalve het lege vel papier of laptop. Telefoon(s) gaan op stil of leg je in een andere kamer. Geen muziek met woorden en geen internet. Je gaat niet zitten lezen, boeken op kleur of alfabet ordenen. Puntenslijpers en andere bureau organiserende snufjes leg je uit het zicht. Geen afleiding. Geen internet, de wifi gaat uit. Dit is jouw schrijfafspraak. 

Start and go: Zodra je Kitchen Timer uur ingaat, open je twee documenten. Je journal en het project waar je aan werkt. Heb je momenteel geen project? Open dan alleen je journal. 

Dit uur bestaat simpelweg uit: Tijd besteden aan je schrijfafspraak. 

Dat is het. Je hoeft niet te schrijven. Je kunt ook een uur naar het scherm kijken. Maarja, als je er dan toch zit. In je journal kun je over ALLES schrijven. Over je worstelingen, wat je voor ontbijt hebt gegeten, wat je straks gaat eten, je dromen en doelen, ideeën voor toekomstige projecten of ‘I hate writing’, zoals Graham dat soms deed. Wanneer je wil, schakel je over naar je project. Pauze nodig? Dan pop je weer terug naar je journal. 

Het punt is dat wanneer je het project zat bent, je niet van je laptop wegloopt om een pauze te nemen. Maar je keert terug in de armen van je geruststellende journal. Totdat je in je journal klaar bent met klagen en je weer verder wil schrijven aan je project. Het is altijd oké om het hele uur in je journal te schrijven en geen woord voor het project. 

Tips

  1. Het is beter om elke dag minder te schrijven in plaats van één dag meer en de andere dag geen. Heb je een druk weekend? Plan dan een kwartiertje in. Je probeert altijd de weerstand tegen het schrijven te minimaliseren. 
  2. Als het uur om is, stop je. Altijd. Ook al ben je in het midden van een zin of wo… 
  3. Heb je meerdere uren in de planning staan? Neem tussendoor een pauze. 
  4. Als je je geplande uren niet haalt, ga je ze niet de volgende dag inhalen door langer te plannen. Je vermindert het juist want we willen minder weerstand voelen. 
  5. Geef jezelf altijd een schouderklopje of lieve woorden als je je aan de afspraak hebt gehouden. 

Door je aan je schrijfafspraak te houden, dooft het stemmetje dat soms luid vertelt dat we niet genoeg tijd besteden aan het schrijven. Of het écht resultaat brengt? Voor Lauren wel, haar boek is inmiddels wereldwijd opgepikt.