Start » Tips » Maak optimaal gebruik van een notitieboekje

Maak optimaal gebruik van een notitieboekje

21 Maart 2013

Als schrijver heb je altijd je notitieboekje bij je. Je weet maar nooit wanneer je die geniale inval krijgt. Maar moet je nu als een neuroot elke gedachte die in je opkomt opschrijven?

Nee, een boswandeling hoeft niet altijd uit te monden in een brainstormsessie. Laat een idee gerust even bezinken terwijl jij je gedachten er over laat gaan. Grote kans dat het idee een stuk bruikbaarder wordt als je het straks in plaats van nu opschrijft.

Een opzet van een scene zoals: "Het eindgevecht vindt plaats in het tuinschuurtje: de held valt het monster aan met een tuinslang, waardoor het monster in de hakselaar valt," kun je dan wijzigen in: "Bij nader inzien, een monster dat niet tegen water kan is ronduit cliché. De held kan beter een ladder op het monster laten vallen. Daarna neemt hij diens tentakels te grazen met de kantjesmaaier."

Nu zijn er genoeg mensen die een notitieboekje onzin vinden. Goede ideeën blijven vanzelf hangen, zeggen zij, maar zelf gok ik er liever niet op dat die ingenieuze plot weer naar boven komt drijven op het moment dat ik het nodig heb. Je zult net zien dat ik die geniale formulering waarmee ik het idee onder woorden had weten te brengen me op dat moment met geen mogelijkheid meer voor de geest kan halen.

Mijn advies is dus: leg even die boterham of tandenborstel neer, zet je auto aan de kant en schrijf op dat idee. Roald Dahl deed dat ook, dus het zal vast wel ergens goed voor zijn.

Door Olivier Sted. Bekijk ook zijn blog: 2dtrilogie.nl

« terug naar het overzicht van schrijftips

Gerelateerd nieuws:

- *openmargin lanceert notitie-app voor e-boeken
- Literaire notities: een verdwijnend fenomeen


Gratis bij een abonnement op Schrijven Magazine

Het groot retorisch woordenboek! (Zo lang de voorraad strekt, dus bestel snel.)

Word nu abonnee
Lees het zomernummer van Schrijven Magazine.

Lees het zomernummer van Schrijven Magazine. Word vóór maandag 27 juli abonnee!

Superaanbieding!
Schrijftips van bekroond kinderboekenschrijver Mireille Geus? Schrijven Magazine

In ieder nummer van Schrijven Magazine vind je schrijftips van Mireille Geus (Gouden Griffel)!...

Word nu abonnee!

Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!

Meer informatie