Scrivener, het online storyboard voor jouw manuscript

In 2007 besluit ik te stoppen met bloggen en met het schrijven van korte teksten om me volledig te richten op het schrijven van een manuscript. Al een tijdje loop ik rond met een idee en maniakaal begin ik er aan te schrijven. Mijn goed uitgedachte idee blijkt toch wat mager en na twee hoofdstukken strand ik.

Een column of een blog is toch een heel andere discipline dan het schrijven van een manuscript van ongeveer 60.000 woorden.

Schrijfplan

Vanaf dat moment ben ik non-stop bezig geweest mezelf diverse schrijftechnieken aan te leren, maar de beste ontdekking deed ik een half jaar geleden toen ik ben gaan werken met een schrijfplan/scèneketting/hoofdstukindeling.

Er zijn mensen die het voor elkaar krijgen om uit de losse pols een heel manuscript af te krijgen. Ik ben niet één van die mensen. Na twee, hooguit drie hoofdstukken droog ik op. Ik denk er een paar weken over na en dan ebt mijn interesse weg en mislukt het project. Het volgende project verloopt op dezelfde manier.

Scrivener

Tot ik besloot het anders aan te pakken en ik Scrivener ontdekte. Scrivener biedt de mogelijkheid om de backbone van je manuscript op te zetten voordat je daadwerkelijk gaat schrijven. Ik heb een vast format gemaakt die ik voor mijn schrijfprojecten gebruik en die ziet er als volgt uit:

Ieder project bestaat uit drie delen. Bij ieder deel maak ik notities waar het deel globaal over moet gaan. Deel I bestaat uit zes hoofdstukken, deel II uit acht hoofdstukken en deel III uit zes hoofdstukken. Ieder hoofdstuk heeft drie scènes en iedere scène bevat 1.000 woorden. De rekensom wordt dan als volgt: 20 hoofdstukken * 3 scènes per hoofdstuk * 1.000 woorden = een totaal van 60.000 woorden.

Door mezelf op te leggen dat iedere scène 1.000 woorden moet hebben, kan ik nooit te veel uitweiden of te kort van stof zijn. De notities bij de hoofdstukken gaan over de inhoud van het hoofdstuk. Waar wil ik het over hebben, wat is het doel en wat gebeurt er? Ook bij de scènes maak ik aantekeningen. Die gaan meer over de manier van schrijven. Wordt het een handeling, een dialoog, een flashback of een monoloog?Meestal heb ik aan een paar zinnen genoeg om voor de toekomst te weten hoe ik een scène ga opbouwen.

Pure creativiteit

Sinds ik hiermee werk loop ik niet meer vast. Het voordeel is dat ik nooit meer in mijn schrijfproces hoef na te denken over de inhoud. Die inhoud heb ik namelijk in een eerder stadium al uitgedacht. Het remt mijn creativiteit niet. Het slaat me niet langer lam. Bovendien is het gemakkelijker om verbanden te leggen en lijntjes aan elkaar te knopen. Het is zelfs zo dat ik door de structuur van Scrivener niet langer lineair hoef te werken. Ik kan de scene schrijven waar ik op dat moment zin in heb. Hoewel ik in de praktijk wel lineair werk en uitkijk naar de leuke scène die verderop komt.

We zijn zes jaar verder sinds mijn eerste poging en over een paar weken rond ik eindelijk mijn eerste manuscript af.

Herken je jezelf in dit verhaal? Probeer Scrivener dan eens.

Door: Elisabeth Derogee