Afbeelding

Schrijftijd

Foto: Pixabay

Waar haal je schrijftijd vandaan?

Al tijden speel je in je hoofd met de gedachte om aan dat boek te beginnen. Je hebt al een aardig idee voor de hoofdpersonages en het plot. Toch staat er maanden later nog steeds geen woord op papier. Waar moet je immers de tijd voor zo’n project vandaan halen? Met je werk, gezin en talloze andere verplichtingen heb je het al druk genoeg.  Toch kan je met een paar eenvoudige stappen wel degelijk genoeg tijd vrijmaken voor dat boek, zonder daarbij je hele leven overhoop te gooien.

Wacht niet op het ‘perfecte moment’

Een vaak gehoord excuus van schrijvers met zich voortslepende projecten is dat ze ‘wachten op inspiratie’.  Als je op het perfecte moment gaat zitten wachten, kan het inderdaad wel even duren voordat je boek af is. Het perfecte moment bestaat namelijk niet. Er zullen heus dagen zijn dat je bijna vanzelf tien pagina’s volschrijft, maar zij zullen eerder de uitzonderring dan de regel zijn. Ga daarom niet op een inspiratievlaag zitten wachten en begin simpelweg met schrijven.

Zorg voor een vaste schrijfstroom

Wil je echt meters maken, dan is het zaak dat je voor een constante ‘workflow’ zorgt. Dit betekent dat schrijven onderdeel van je vaste routine moet worden. Stel voor jezelf daarom als doel om minimaal een bepaald aantal uren per week (of per dag) aan schrijven te besteden. Net zoals bij de meeste ambachten en kunstvormen, word je alleen beter in schrijven door regelmatig te oefenen. Al schrijvend en herschrijvend merk je na verloop van tijd dat je schrijfsels steeds beter worden. Hoewel het niet altijd even makkelijk is om deze flow elke dag/week vast te houden, moet je dit toch proberen. Als je eenmaal uit je vaste ritme raakt, kost het namelijk veel meer energie om de draad weer op te pakken.

Maak ruimte in je agenda

Voor een vaste schrijfflow, moet je ruimte maken in je agenda. Hiervoor zullen wellicht andere activiteiten moeten wijken. Niet altijd even leuk, maar bedenk dat een boek schrijven de nodige tijdsinvestering vergt. En daarvoor moet je soms je wekelijkse hardloopuurtje opofferen. Dit betekent echter niet dat je dan maar je hele (sociale) leven stil moet leggen totdat het boek af is. Als je een beetje handig plant, kan je ook genoeg ruimte vinden zonder al je andere activiteiten af te zeggen. Moet je bijvoorbeeld een middag thuisblijven omdat jullie in de woonkamer nieuw laminaat laten leggen? Die extra uren kan je mooi gebruiken om een nieuw hoofdstuk voor je boek te tikken. De uren waarin je wacht op de monteur voor het onderhoud van de cv ketel, had je anders waarschijnlijk toch niet nuttig besteed.

Vermijd uitstelgedrag

Dit ken je waarschijnlijk nog uit je schooltijd. Terwijl er een opstel op je lag te wachten, wist je steeds nieuwe redenen te verzinnen om er maar niet aan te hoeven beginnen. Je ging eerst nog even de hond uitlaten, douchen, of toch nog even met je vrienden op stap, waardoor je er uiteindelijk weer niet aan toekwam. Met als gevolg dat je de dag voor de deadline een nacht moest doorhalen om er nog een zesje uit te slepen. Veel schrijvers vertonen bij hun boeken soortgelijk uitstelgedrag, met als verschil dat je een roman niet in een avond in elkaar kan flansen (geen goede in elk geval). Houd je daarom vast aan je schema, ook al heb je daar op sommige momenten wat minder zin in. Dit vereist de nodige zelfdiscipline, maar je kan het wel makkelijker voor jezelf maken. Het scheelt al een hoop als je gaat schrijven op een rustige plek, zonder afleidingen. Zet daarom ook het internet uit op je laptop en smartphone als je aan de slag gaat. Terwijl je zit te worstelen op die alinea, wordt het namelijk wel erg verleidelijk om toch nog even je Facebookaccount te checken of dat ene Youtube-filmpje op te zoeken. En voor je er erg in hebt ben je dan ineens een halfuur verder.

Techniek