zelf boek uitgevenHoe moet je je eigen boek marketen? En wat doen de POD-bedrijven daaraan? Een klein stukje uit het hoofdstuk 'Let hier op', in het onderdeel Distributie. "Sommige aanbieders van diensten voor uitgeven in eigen beheer stellen zich op als uitgever, andere willen uitsluitend een publicatiedienst leveren. Vooral wanneer het bedrijf op internet een geautomatiseerde uitgeefmodule of publicatiewizard heeft, probeert het het contact met auteurs tot een minimum te beperken. Het concept is immers gebaseerd op zelfredzaamheid van de schrijver." 

Een bestelbaar boek is nog altijd geen gevonden boek. Een klant ontdekt alleen bij toeval een boek als hij niet op dehoogte van het bestaan ervan is. Of hij moet op Bol.com zoeken naar een boek over, zeg, uitgeven in eigen beheer en dát is precies de titel van een publicatie over dat onderwerp.
Ook wanneer een boek op voorraad bij een boekhandel ligt, heeft het nog geen lezer gevonden. Als de boekverkoper het in een volle kast zet, wordt het alleen gevonden door wie gericht zoekt. De meeste klanten in de boekhandel bekijken alleen nieuwsgierig de stapels in de winkel.

Een schrijver op zoek naar lezers, zal reclame moeten maken. Dat geldt vooral voor schrijvers van fi ctie. Waarom zou iemand een roman lezen over een opgroeiende jongen in de provincie die de liefde ontdekt, een familiegeschiedenis of een taalexperiment over 24 uur in een vastzittende lift, als hem de naam van de auteur niets zegt of het omslag geen enkel belletje doet rinkelen? Er zijn zoveel andere romans over opgroeiende jongeren, familiegeschiedenissen of taalexperimenten.

Een aantal aanbieders van diensten voor eigenbeheeruitgaven heeft dan ook — naast opname van het boek in de eigen webwinkel of het sturen van exemplaren naar de inkooporganisatie voor bibliotheken (zie ‘Exemplaren voor bibliotheken’) — marketingdiensten. Drukkers als DeUitgeverij en Jouwboek wijzen erop dat zij ook fl yers en posters kunnen fabriceren. Wwaow stuurt iedere schrijver een set postkaarten met daarop de tekst — in goed Nederlands — my book is now available on Wwaow.com plus een e-mail met een promotietekst die de auteur kan doorsturen naar iedereen in zijn adresboek.

De meeste promotionele inspanningen van de aanbieders zijn gericht op het leveren van persberichten. Soms is dat een standaardbericht dat de schrijver zelf moet versturen (Gigaboek). Soms bemiddelen ze tussen de auteur en een journalist (Boekenmaker). Maar in de meeste gevallen schrijven en versturen ze zelf een persbericht in overleg met de auteur (Kirjaboek, Boekenplan, Gopher).

Iets meer doet Gigaboek. Voor wie het pakket ‘extra’ of ‘speciaal’ bestelt, verstuurt het bedrijf vijf respectievelijk tien recensie-exemplaren. Naar welke media wordt besloten in overleg met de auteur. Het effect hiervan is echter nauwelijks groter dan van een persbericht. De media moeten geïntrigeerd zijn door de nieuwswaarde of het verhaal van een nieuwe auteur. Een fysiek boek prikkelt hen niet veel meer dan een bondig persbericht. Ook onderdeel van het packet ‘speciaal’ is de ‘coördinatie van aanvragen uit de media’. Veel meer dan een krant of tijdschrift het telefoonnummer en e-mailadres van de auteur geven, zal dat niet zijn.

Het meest zullen de bedrijven doen die werkelijk afhankelijk zijn van de verkoop van hun uitgaven. Dat zijn Free Musketeers, Boekscout en Leesmijnboek, die hun auteurs niets in rekening brengen. Niet voor niets pocht Boekscout op zijn website met tientallen krantenknipsels uit locale media verspreid over heel Nederland.

Ook goed is een zogeheten aanbieding naar de boekhandel. Uitgevers brengen twee of drie keer per jaar de boekhandel op de hoogte van nieuw te verschijnen titels. Ze versturen brochures, sturen vertegenwoordigers langs en organiseren beurzen om de winkeliers bij te praten. Alles in de hoop dat de boekhandel zo veel mogelijk exemplaren van een nieuwe titel in huis haalt. Een van de weinige aanbieders van diensten voor uitgaven in eigen beheer die hier serieus werk van maken is Boekenplan. Bovendien is het bedrijf aanwezig op Vers voor de Pers (voorjaar) en Manuscripta (najaar), waar uitgeverijen de pers informeren over te verschijnen titels.

Alle boeken uit de schrijfbibliotheek zijn hier te bestellen.