Agatha Christie

Zondag 19 maart 2006, 19.00 uur Avro close-up: De geheime code van Agatha Christie gezien?

Heb je gezien dat het schrijven van goed verkopende boeken dus heel simpel is? Geen woordspelletjes, geen moeilijke woorden, in plaats daarvan bijna spreektaal en blijven herhalen van woorden die ingeprent moeten worden.

Haar geheim?
Zo schrijven dat mensen zo snel gaan lezen, zodat ze eigenlijk niet lezen wat er staat.
Zo schrijven dat de lezer in een trance raakt en door blijft lezen.

Ik vond het heerlijk om te horen dat schrijven eigenlijk zo simpel is. (Al zijn er maar heel weinig die haar ooit hebben geëvenaard.) Dat geeft een mens moed. Toch? :lol:

groet Carla

Lid sinds

19 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Ik heb het niet gezien, maar nu begrijp ik wat ik fout doe!!

Is het nog ergens na te kijken via internet , dat je weet? Of komt er een herhaling ergens op een nachtelijk uur?

Bedankt

21 maart 2006 - 14:17

Lid sinds

18 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Ik heb even op de site van de Avro gekeken en daar staat het volgende:

e geheime code van Agatha Christie

zondag 19 maart 19:00 20:00 uur Herhaling op donderdag 23 maart 16:00-17:00 uur

De geheime code van Agatha Christie

Agatha Christie is – na William Shakespeare – de schrijver van wie er de meeste boeken ooit verkocht zijn. Wat is het precies dat haar detectiveromans voor lezers zo hypnotiserend en verslavend maakt? In de documentaire ‘De geheime code van Agatha Christie’ zien we hoe de succesformule van Agatha Christie’s romans met een wetenschappelijke methode ontcijferd wordt.

(rest van het verhaal na te lezen op de site van de Avro)

21 maart 2006 - 14:23

Lid sinds

19 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Ik heb het ook gezien, ik was eigenlijk best onder de indruk.
De technieken die zij (bewust of onbewust?) toepaste hebben veel weg van hersenspoelen of hypnose.
Heel knap om op die manier je lezers te beïnvloeden.

21 maart 2006 - 15:48

Lid sinds

19 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Agatha Christie is naast A. Allan Poe mijn grote voorbeeld.

Zodoende schrijf ik ook graag in haar stijl.
Ik kan echter één ding garanderen: het is ontzettend moeilijk om dit voor elkaar te krijgen.
Die aflevering op tv zag ik bij toeval. Gewoon tijdens het zappen.
Ik heb alleen de eerste tien minuten gemist.
Dat ze woorden zo vaak herhaalt, viel mij ook op. Eerlijk gezegd probeer ik dit juist altijd te vermijden. Voor de rest blijft het een kunst om een verhaal te vullen met zo veel verrassende wendingen.
Het verhaal van 'de tien kleine negertjes' maakt dit wel duidelijk.
Om van te smullen!

21 maart 2006 - 17:27

Lid sinds

18 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik neem me altijd voor nu eens echt te letten op de structuur en de dader. Dan lees ik het vale paard voor de vijfentwintigste keer en na zes pagina's ga ik weer helemaal op in alle engelse details en persoonsbeschrijvingen. En dat vind ik geen moment vervelend! Ik heb trouwens de avro maar een mail gestuurd. Ik kan het verder niet vinden, de orginele titel zal ook wel engelstalig zijn?
19 januari 2008 - 0:38

Lid sinds

18 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
Het spijt me echt, maar ik kan geen enkel boek van Agatha Christie lezen zonder dat ik me verveel en erger. What does this woman think I am? A donkey without a brain? Boring!!!!! Als ze ná William Shakespeare de meest succesvolle schrijfster is, dan weet ik wel voor wie ik ga! William, where are you? I'm coming to get you! :lol: ;)
19 januari 2008 - 5:14

Lid sinds

17 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ariadne schrijft: Het spijt me echt, maar ik kan geen enkel boek van Agatha Christie lezen zonder dat ik me verveel en erger. Gelukkig (grote zucht) ik dacht al dat ik niet spoorde. Ik kan die boeken ook niet lezen. Heel misschien als er verder niets meer te lezen is? Gelukkig zal ik dat niet snel meemaken.
19 januari 2008 - 8:41

Lid sinds

16 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoewel ik eigenlijk nooit een boek van haar heb gelezen (to shame or not to shame), heb ik wel enkele verfilmingen gezien. Ik vond ze over het algemeen heel makkelijk te volgen, maar als aan het eind de clou kwam, begreep ik er niks meer van.
19 januari 2008 - 11:01

Ja, maar op het eind komt altijd een aap uit de mouw die je als lezer niet had kunnen weten. Dus je denkt het hele boek door mee voor niets. Je kunt als lezer met al het deduceren en reduceren niets bereiken. Vergeefse moeite.
19 januari 2008 - 14:45

Lid sinds

18 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Toch lijkt mij de docu over haar schrijven wel interessant (Om op Ceridwens vraag terug te komen) Ik ben wat gaan speuren over het internet, maar kan niet veel meer vinden dan dat hij bestaat. Dus als iemand iets meer kan vinden, graag. :)
19 januari 2008 - 15:15

Lid sinds

18 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
@ ros Ah! een uitdaging, dear Watson... altijd voor in. ;) @ DeEllis Pffff! Gelukkig!!! Ik was al bang dat ik met mijn grote mond weer eens de enige zou zijn. :o @ irene, dat is ook zo, van iedereen kun je leren. :nod:
19 januari 2008 - 15:46

Marriejeanne, de uitdaging geldt nu ook voor jou! Je zegt: "Dus je denkt het hele boek door mee voor niets." Als je goed meedenkt in "Ten Little Indians" kom je tot de conclusie, dat een van de "indians'' imbeciel moet zijn, om zich zo te laten pakken! En aangezien hij/zij niet imbeciel is, klopt het hele verhaal niet meer. Maar iedereen eet voor zoete koek op, wat Agatha opschrijft. Dat is haar kunst! De oplossing zal ik alleen per persoonlijk bericht geven, want anders zou ik openlijk de plot of de clou verklappen, wat niet aardig zou zijn.
19 januari 2008 - 17:07

rudolf, bij 'Ten Little Indians' kan je dat niet lukken. Zoals gezegd, zit er een fout in, maar niemand merkt het op, of wil het opmerken, ondanks dat er al veel toneelstukken, films en tv-bewerkingen van zijn geweest. Tien kleine negertjes, die kwamen een meisje tegen, Een die ging ermee van door, toen waren er nog maar negen! (Een aanwezige werd vermoord, een beeldje van een negertje verdween...)(Er werd beweerd, anoniem, dat dit negertje wat op zijn kerfstok had.)
19 januari 2008 - 22:08

Negen kleine negertjes, Die liepen langs een gracht: Eén viel van het kantje af Toen waren er nog maar acht. (Wederom een moord, volgens het rijmpje, en één van de negertjes bleek ook verdwenen. Anoniem werd beweerd, dat dit negertje niet onschuldig zou zijn.)
20 januari 2008 - 1:53

Lid sinds

18 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Pas op Ros, straks verklap je het nog per ongeluk! Meestal zie ik de moordenaar nog steeds niet als ik het boek herlees. Ik lees ze al vanaf mijn tiende, dus inmiddels heb ik alle verhalen al een keer of drie vier gelezen. Er is maar een boek (ik zeg niet welke) waarin ik de dader ken, en onthoud. Ik heb dat boek ook een paar keer herlezen (herlezen, niet bestudeerd, er zou nog een fout in kunnen zitten!) maar met de oplossing in je hoofd is het inderdaad logische wat er allemaal gebeurt. Maar net zo vaak plukt Poirot aan het einde van het stuk een konijn uit zijn hoed, en blijkt dat cruciale stukje informatie de sleutel te zijn. Ik vind het niet erg, voor mij zijn deze boeken pure ontspanning. Er zit zoveel rust en sfeer in de verhalen, dat ik me helemaal in een andere wereld waan. (Hoe zou het inmiddels met negertje nummer acht zijn?)
20 januari 2008 - 2:02

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Poirot <3 David Sachet <3 Ros, wil je mij pb'en met die fout enzo? Ik heb ooit een toneelstuk gezien en het boeit me niet of ik het van te voren weet, ik lees het boek waarschijnlijk toch niet ;)
20 januari 2008 - 4:41

Ceridwen, nee, ik zal het niet verklappen. En de Engelse sfeer is heerlijk. Vaak zijn de daders(m/v) zo gemotiveerd, dat je medelijden met ze krijgt. Leuke verhalen voor bij het hourvuur. Makkelijke pockets. Heel wat anders dan die van Elisabeth George, waarbij je zo drie hoofdstukken kan overslaan, zonder dat je veel gemist hebt. Acht kleine negertjes, Die speelden met een degen; Eén die stak een ander dood En toen waren er nog maar zeven. Wonderer, Het boek zou je wel belangwekkend vinden. er zit veel psychologie in. Alle tien negertjes hebben hun eigen karakter, en hun grote "eigen geheim".
20 januari 2008 - 11:57

Wonderer, Ik zal je de "fout" eerdaags toesturen, maar het zal niet zo spectaculair lijken, als je het verhaal zelf niet kent. Bovendien geef ik daarmee de plot uithanden. Maar ja... je kan nog weigeren!
20 januari 2008 - 12:00

Lid sinds

16 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik vind de A. Christieboeken hartstikke leuk, koop de boeken bij kringlopen voor een paar piek en heb bijna alle verhalen. Het maakt mij geen moer uit welke bedoeling erachter zit, gewoon lekker om te lezen. Wel jammer dat ik die docu gemist heb.
20 januari 2008 - 12:18

Zes kleine negertjes Plaagden een oud wijf, Eén vond dat té gemeen: Toen waren er nog maar vijf...
20 januari 2008 - 17:36

Lid sinds

17 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Als dit Agatha's negertjes zijn? Op mijn gemakje kom ik op deze saaie zondagavond aangestekkert. Zie ik tot mijn ergernis Agatha's vijf laatste negertjes. Ik haal uit! Zoals ik nog nooit eerder heb gedaan. Wat een kracht! Gelukkig, toch nog een goede daad gedaan vandaag. Alle negertjes weg. Blij met deze toch nog nuttige zomeravond stekker ik innig tevreden met mezelf verder. })
20 januari 2008 - 18:11