Taaltip: is het zoëven of zo-even?

Redacteur Hans de Groot geeft elke twee weken Van Dale taaltips. Deze keer de vraag: Is het zoëven of zo-even?

Duidelijk is dat je iets moet doen in dit woord, omdat je anders de combinatie oe als een tweeklank leest, zoals in het werkwoord zoeven (= zich met grote snelheid voortbewegen zodat een suizend geluid wordt voortgebracht).

Als er sprake is van klinkerbotsing (de o botst hier op de e) gebruik je in het Nederlands een streepje als het woord een samenstelling is.

Hoe weet je of een woord een samenstelling is? Dat is heel eenvoudig: beide delen van het woord komen dan ook los van elkaar voor. Dat is het geval bij zo en even en daarom schrijf je een streepje om te voorkomen dat je o-e leest als de tweeklank oe: zo-even.

Dat is bijvoorbeeld ook zo bij macro-economisch en domino-effect.

 Alle goede dingen bestaan uit drie. De Dikke Van Dale bijvoorbeeld. Koop ‘m hier!

Als een woord geen samenstelling is, gebruik je een trema bij klinkerbotsing. Je schrijft dus: poëzie, want po en ezie komen niet los voor.

24/7 Antwoord op je taalvraag

Log in op Dikke Van Dale Online en/of Hedendaags Nederlands en ervaar het gemak en de zekerheid van het juiste antwoord op je taalvraag. Hier vind je de betekenis van elk woord in het Nederlands, de juiste spelling, morfologie en (hoorbare!) uitspraak. Ook heb je automatisch toegang tot Synoniemen Online en de Van Dale App voor mobiel en tablet.

Altijd en overal je onlinewoordenboek bij de hand!