print on demand

Gevraagd: ervaring met "Printing on demand". Reacties worden zeer op prijs gesteld.

Natuurlijk niet. Iedereen mag gewoon reageren, maar ik heb bijvoorbeeld al verschillende keren mijn ervaringen met POD hier ergens geplaatst en sommige anderen ook. Wat ik bedoel is dat ik niet steeds dezelfde antwoorden ga verzinnen (tijd is woorden) maar dat het wel te vinden is op deze site voor mensen die er meer van willen weten. Maar anderen kunnen gewoon vers van de pers hun ervaringen opschrijven natuurlijk.

@ Zjors, gelukkig. Ik heb nl. positieve ervaringen met lulu.com natuurlijk gaat er wel eens iets mis en dan doen ze hun uiterste best om de klacht naar tevredenheid op te lossen. Bij lulu hoef je niet eerst een bom duiten door de ether te gooien, maar als je tevreden bent met het resultaat ( na ongeveer drie keer uitprinten) wordt het boek 'vrij gegeven' zodat iedereen het kan bestellen. Dat moet dan wel via internet en betaling vooraf. Met een creditcard. Daar zit een groot probleem want 1.niet iedereen heeft zo'n card, 2.niet iedereen durft dat, 3.veel mensen zijn er bang voor en doen het niet. 4.nog niet iedereen op deze wereld heeft een computer ter beschikking.

In het tijdschrift Verz!n (het tijdschrift van Creatief Schrijven, de Vlaamse zuster van Schrijven) van deze maand staat er een interessant artikel van één van de redacteurs die "undercover" naar een aantal POD's een manuscript heeft gestuurd. Hij maakt een vergelijkende studie tussen lulu, mijnboek en wwaow.

Je hoeft dus geen bv. 200 stuks te laten drukken want er wordt niet gedrukt. Dus hoef je ook geen berg eurotjes van tevoren te betalen, dat scheelt aanzienlijk. Nadeel vind ik wel dat het ~2 weken duurt voordat je bestelling in huis is. Mijn boek bv. kost ~€12, afhankelijk van de bezorgkosten die ook wel eens kunnen verschillen. Eens per maand of zo.

Over dat nummer wil ik ook ooit een verhaal/novelle/boek gaan schrijven :) maar vraag me niet wanneer dat eindelijk gaat gebeuren. En als het gepubliceerd wordt wil ik dat de zangeres van Within Temptation zelf het voorwoord schrijft :D (maar ja, toekomstdromen, misscihen gebeurt het helemaal niet...)

Publish on demand, print on demand, POD. Een reguliere uitgever zoekt boeken die in zijn fonds passen en het niveau hebben wat hij zoekt. Zo nodig begeleidt hij de schrijver erbij, stelt hij voor om bepaalde zaken te herschrijven. Afhankelijk van de verwachte opbrengst van het boek wordt er ook redactie uitgevoerd, is er aandacht voor de verkoop en krijgt je boek automatisch een opname in hun boekwinkelfolders, waaruit de boekwinkels hun voorraad bestellen. ISBN nummers, distributie, aanbieden bibliotheek et cetera wordt voor je geregeld. Over het algemeen krijg je eens per jaar royalties, ongeveer 10% van de winkelprijs. POD werkt andersom. Je beslist zelf of je boek klaar is voor de markt. Je koopt zelf redactie in, je regelt zelf je promotie en verkoop. Het grote voordeel is dat boeken die minder commercieel zijn of geschreven zijn voor een klein publiek nu ook uitgegeven en gelezen kunnen worden. Het nadeel is dat je zelf moet investeren en dat je niet in de folders staat waar de boekwinkels uit bestellen. Jij bent je eigen uitgever, alle kosten draag je zelf. Wil je weten welke POD wat kost en hoe het precies werkt, echt, gebruik de zoekfuncties. Er staat zoveel over op dit forum. En dan zijn er nog mengvormen; reguliere uitgevers die hun schrijvers een deel van het risico en de kosten laten dragen. En ja, Lúthien, lulu print ook per boek. Gewoon 1. Heel handig ook voor scripties, laatste versies, of voor jezelf, om al je werk te bewaren.

Over POD, deze zelfde site waar we nu zijn heeft ook nog een ander deel dan het forum, de meestgestelde vragen! http://www.schrijvenonline.org/meestgesteldevragen Met o.a. : Waarop moet ik letten als ik een boek in eigen beheer wil uitgeven? Wat is Printing on demand? Wat doet een POD-bedrijf? Wat is het verschil tussen al die POD-bedrijven? Hoe goed moet ik mijn manuscript vormgeven?

Luthien, wat een leuk idee! wat misschien ook handig kan zijn: je kunt het met zoiets bijvoorbeeld ook proberen bij een drukker bij jou in de buurt die op een digitale pers werkt. Als ze ook een afwerkmogelijkheid hebben om het te binden kun je daar ook enkele stuks laten maken. ('garenloos binden' heet dat, dan wordt het gelijmd) En heb je al gedacht aan de albums die je op internet kunt samenstellen? (hema, bruna, albertheijn, albumprinter etc.) Daar wordt wel uitgegaan van foto's maar je kunt natuurlijk ook tekst daarvoor in de plaats zetten. En die kun je per 1 stuks bestellen.