Boekensector in gevaar door De Bezige Bij, zegt NRC

Boekensector in gevaar door De Bezige BijUitgeverij De Bezige Bij heeft met negen boekhandels een eigen distributiesysteem opgezet, buiten het reguliere distributiekanaal van het Centraal Boekhuis (CB) om. Hierdoor hebben de winkels een lagere inkoopprijs en krijgen de boeken van De Bezige Bij een prominentere plaats in de winkel.

De boekenmarkt krimpt en uitgevers geven een steeds hogere korting aan inkopers. Hierdoor draaien uitgevers  steeds meer verlies. De inkoopkorting is standaard 42 procent, maar De Bezige Bij verkoopt haar boeken tegen een korting van 49 procent bij negen boekhandels. Andere uitgevers zoals VBK en Dutch media hebben soortgelijke onderlinge deals. Hoewel die uitgeverijen en boekhandels dus meer winst gaan maken, blijven klanten dezelfde prijs betalen voor boeken.

Al tientallen jaren gaat de distributie van boeken in Nederland via het CB. De winst die CB maakt wordt uitgekeerd aan uitgevers en boekverkopers. Met de onderlinge deals doet de uitgeverij inbreuk op het collectiviteitprincipe waarop het boekenvak in Nederland is gestoeld. De deals gaan ten koste van de kleine uitgeverijen omdat de kosten nu worden gedeeld. Mocht het CB verdwijnen, dan krijgen de kleine uitgeverijen relatief meer kosten.

CB-directeur Hans Willem Cortenraad is dan ook niet blij met het initiatief van De Bezige Bij: ‘Ze halen de krenten uit de pap: de bestsellers doen ze nu zelf, maar voor de levering van enkele exemplaren en het bevoorraden van kleine boekhandels hebben ze ons heel hard nodig'.

Bron

www.nrc.nl/boeken/2014/05/03/uitgever-de-bezige-bij-valt-systeem-boekensector-aan/

Uitgeven