Boekomslagen: de belangrijkste wikkel van elk boek

Ook dit jaar dingen er tien boekencovers mee naar de Vlaamse Publieksprijs voor Beste Boekomslag, waarbij de winnaar een postzegel voor Bpost mag ontwerpen. Stemmen op je favoriete boekomslag kan nog tot 13 maart online op www.knackfocus.be.

Een boekomslag zegt veel over een boek. Het is het eerste dat direct in het oog springt en wordt vaak door de lezers als eerste beoordeeld voordat zij zich aan de inhoud van het boek wagen. Het is dan ook niet vreemd dat er een prijs voor Beste Boekomslag wordt uitgereikt. Maar waar moet een boekomslag aan voldoen?

Behalve de opmaak, moet er ook aandacht worden besteed aan de typografie en aan de sfeer die het boek uitstraalt. Als auteur moet je je verplaatsen in je lezer en uitzoeken wat jouw publiek aantrekkelijk vindt aan een dergelijke cover. Vaak wordt gekozen voor een rustige sfeer, typografie en opmaak. Less is tenslotte more! Maar voordat je als schrijver daarin een keuze moet maken, is het verstandig om eerst na te gaan om wat voor boek het gaat. Het genre van jouw boek geeft al aan welke kant je op moet met je cover.

Als je van plan bent een kinderboek of een jeugdboek uit te geven dan kies je vaak voor vrolijke kleuren en verschillende lettertypes die de aandacht van de kinderen trekt. Kijk zelf naar kinderboeken die jij ooit leuk vond. Bij romans of thrillers is het natuurlijk anders, dan richt jij je aandacht op volwassenen. Een serieus lettertype, rustige opmaak en een pakkende sfeer zijn hierbij dan aan te raden. Wat heel belangrijk is aan deze drie elementen is dat ze allemaal in elkaar moeten passen en elkaar moeten aanvullen.

Boekomslag vat vaak het verhaal samen 

Een goede boekcover geeft in één oogopslag weer waar het boek over gaat. Een juiste cover moet een lezer ook aan het nadenken zetten of zijn fantasie prikkelen. Je kunt een aantal elementen of passages in symbolen weergegeven op de omslag van een boek. Als jouw boek over trouwen gaat, dan is het gebruik van ringen of tortelduifjes op de cover van je boek een goede oplossing. Een dergelijk symbool geeft in één keer weer waar het boek over gaat.

Bron

www.boekblad.nl/tien-covers-maken-kans-op-vlaamse-publieksprijs.203667.lynkx