Afbeelding

In deze opdracht - beschrijf een gerecht in geuren en kleuren.

Is de tijd van het kookboek voorbij?

Hoe lang zullen we nog kookboeken blijven gebruiken? De opkomst van het internet maakt de kookboeken overbodig. De Britse Guardian kijkt met weemoed terug naar de oude kookboeken die de keukenplanken vulden in de jaren zeventig en tachtig.

De kookboekenwereld is sterk veranderd. Koken gebeurde vóór de tijd van Google en Allerhande.nl aan de hand van recepten geschreven op papier. In de boeken van weleer werd meer geëxperimenteerd. Recept- en kookboekenschrijvers experimenteerden niet alleen met recepten: ook anekdotes en absurde afbeeldingen waren minstens zo belangrijk als het recept zelf.

Het moderne kookboek

Kookboeken zijn nog steeds populair, maar zijn tegelijkertijd verwikkeld in een genadeloze strijd met het internet. Publiciteit is belangrijker dan ooit. De kookboeken worden steeds vaker verbonden aan een bekende kok en de creativiteit van vroeger is vervangen door strakke, maar saaie vormgeving, aangevuld met foto’s.

Het schrijven van recepten: een vak apart

Recepten worden eenvoudiger en begrijpelijker. Tekst is minder geworden en ondersteunt tegenwoordig vooral
het beeld. Het schrijven van een goed recept is niet eenvoudig. De tekst dient leesbaar, overzichtelijk en vooral begrijpelijk te zijn. Een goed recept bestaat uit meer dan enkel de stappen die leiden tot een goed recept, het probeert het denken van de lezer te doorgronden.

Het denken van de lezer

Als iedere goede auteur, werkt de receptenschrijver gestructureerd. Het begint bij een goede weergave van ingrediënten, vervolgens moet het recept op een duidelijke manier uitgeschreven worden. Iedere stap moet worden benoemd, maar overbodige informatie moet worden weggelaten. De schrijver moet hiervoor het recept goed kennen. Hij moet van iedere stap weten wat de valkuilen zijn en waar de lezer de mist in kan gaan. De schrijver moet zich kunnen inleven in de beleving van de aanstaande keukenprins(es).

Bron

http://www.theguardian.com/books/2015/aug/17/cookbooks-key-ingredient-design-recipes-prue-leith

Techniek