Manuscriptbeoordeling: een professioneel oordeel

Een boek publiceren ziet er vandaag de dag heel anders uit dan een jaar of 20 geleden. Maaike Molhuysen schreef een boek voor schrijvers om ze zo goed mogelijk wegwijs te maken in de nieuwe schrijf- en uitgeefwereld. Dat dit Handboek voor schrijvers je zal helpen je eigen stem te doen klinken in de veranderende boekenwereld, dat is wat ik hoop.’ Deze week een stuk uit het hoofdstuk Manuscriptbeoordeling: een professioneel oordeel

Een belangrijke stap in je schrijverschap bestaat uit het bepalen van je niveau. Welke technieken beheers je al en waar moet je nog aan werken? De snelste route naar een antwoord op deze vragen is het inschakelen van een manuscriptbeoordelaar.

Je hebt een gedichtencyclus, verhalenbundel of roman klaarliggen. Maar hoe goed is je werk nou echt? Is de plot stevig genoeg? Zijn je sonnetten niet te voorspelbaar? En is het je gelukt je waargebeurde verhalen geschikt te maken voor een groot publiek?

Misschien ben je zelfs al een paar stappen verder en heb je je manuscript naar diverse uitgeverijen gestuurd – om het, voorzien van een standaardafwijzingsbrief, weer terug te krijgen. Je snapt er niks van: heb je per ongeluk de verkeerde uitgeverijen gekozen? Of mankeert er iets aan je roman of dichtbundel waar je zelf geen weet van hebt?

Het is duidelijk: als het je niet meer lukt zelf te zien wat er schort aan je werk, wordt het tijd om een deskundige lezer in te schakelen. Het zou mooi zijn als je die in je eigen omgeving kon vinden – wellicht heb je een leesgrage vriendin of heb je nog contact met die bereidwillige schrijfdocent van je cursus. Maar verwacht daar niet te veel van. Het lezen en becommentariëren van literaire teksten is een vak apart, en kost bovendien veel tijd. Je docent wil je manuscript misschien wel lezen, maar heeft domweg niet genoeg tijd om het grondig te doen. En wat vriendendiensten betreft: het is best lastig om als vriend echt kritisch te zijn, en als het de vriend in kwestie al lukt, dan kan het weer funest zijn voor de vriendschap. Daarom kun je beter een manuscriptbeoordelingsbureau inschakelen, dat tegen betaling een onafhankelijk en gedegen oordeel geeft over je manuscript.

Met welk genre ga je naar welk bureau?

Met literaire fictie kun je bij vrijwel ieder manuscriptbeoordelingsbureau terecht, maar dat geldt niet voor specifiekere genres. Hieronder vind je een overzicht van een aantal genres en bureaus. Een volledige lijst met manuscriptbeoordelingsbureaus vind je hier

Literaire romans en verhalen

Bureau Script Noordwijk - www.scriptnoordwijk.nl
Creatief Schrijven – www.creatiefschrijven.be
EDITIO – www.editio.nl
de Lettervrouw - www.delettervrouw.nl
Scriptplus - www.scriptplus.nl
Sebes en Van Gelderen – www.boekeenschrijver.nl
TenPages – www.tenpages.com
Vaags Taal & Verhaal – www.vaagstaalenverhaal.nl
Writehi(s)story - www.writehistory.be

Poëzie

Block to Bloom – www.blocktobloom.nl
Creatief Schrijven – www.creatiefschrijven.be
Scriptplus – www.scriptplus.nl

Kinderboeken

EDITIO – www.editio.nl
de Lettervrouw – www.delettervrouw.nl
Scriptplus – www.scriptplus.nl

Verhalende non-fictie

Bureau Artemis – www.bureau-artemis.nl
EDITIO – www.editio.nl
de Lettervrouw – www.delettervrouw.nl
Scriptplus – www.scriptplus.nl

Sciencefiction en fantasy

Bureau Pterodactylus – www.bureaupterodacylus.nl
Scriptplus – www.scriptplus.nl

Essays

Scriptplus – www.scriptplus.nl

Techniek

Service