Op vakantie met Schrijven Online – België

De zomervakantie is begonnen, maar dat betekent niet dat pen en papier onder een laag stof moeten verdwijnen. Vakantie is het uitgelezen moment om je relaxte hersenen aan het werk te zetten en je inspiratie in woorden om te zetten. Schrijven Online neemt je deze zomer met zich mee op een rondreis langs negen landen. Maar het zou geen Schrijven Online zomervakantie zijn als we alleen maar liggen te bakken op het strand. Nee, tijdens deze vakantie gaat er geschreven worden! 

Brugge  

Brugge stamt uit de negende eeuw na Christus en was een belangrijk handelscentrum in Europa, dankzij de haven. Tijdens de Middeleeuwen groeide Brugge gestaag door en was één van de grotere steden in de lage landen. De stad telde zo’n 16 keer meer inwoners dan Amsterdam.  

Op ruim 10 kilometer van Brugge ligt Zeebrugge. Aan het eind van de negentiende eeuw werd Zeebrugge gebouwd als nieuwe haven van Brugge. Het is nu de op Antwerpen na belangrijkste zeehaven van België. Ook is het een bescheiden badplaats.  

Opdracht  
Zeebrugge is een belangrijke haven en het is een komen en gaan van schepen over de hele wereld. Deze schepen worden bemand door zeelieden die soms ver van huis zijn. Schrijf een kort verhaal over een jonge zeeman die na lang varen de haven Zeebrugge bereikt. Hoe beleeft hij de omgeving? Wie mist hij?  

In Flanders Fields  

De Eerste Wereld Oorlog heeft grote impact gehad op België en op een paar plaatsen in het bijzonder. Ieper is één van deze plaatsen. Een groot deel van de vierjarige oorlog is uitgevochten op Belgs grondgebied.  

Deze oorlog kent een aantal merkwaardige kenmerken en dieptepunten. Zo vond in West-Vlaanderen de loopgravenoorlog plaats. Tevens was de Eerste Wereld Oorlog de eerste oorlog waarbij chemische wapens ingezet werden. In Ieper staat een bijzonder museum, gewijd aan deze oorlog. Op indrukwekkende wijze leer je in dit museum alles over deze ingrijpende gebeurtenis.  

Opdracht  
Schrijf een bladzijde in het dagboek van een soldaat in de loopgraven tijdens de Eerste Wereld Oorlog. Wat is er die dag gebeurd? Aan wie denkt hij? Hoe voelt hij zich fysiek en mentaal?  

Achouffe 

België staat bekend als bierland en er zijn weinig landen die zo bekend staan om bier. In België is er een zeer breed aanbod van speciaalbieren die worden gebrouwen volgens eeuwenoude tradities. België is vergeven van kleine brouwerijen die je ook kunt bezoeken.  

In Achouffe bevindt zich één van de bekendere brouwerijen, namelijk de plaats waar La Chouffe bier wordt gebrouwen. Waar La Chouffe nu wereldwijd gebrouwen wordt is de brouwerij in Achouffe de daadwerkelijke geboorteplaats van het bekende kabouter biertje.  

Opdracht  
Bij het maken van een speciaalbiertje komt veel kijken en de brouwers werken met liefde voor hun product. Het eindresultaat mag er dan ook zeker zijn: een heerlijk speciaalbiertje, gekenmerkt door de kabouter op het logo. Schrijf een lofdicht over La Chouffe bier. Neem het productieproces en de smaak hierin mee.  

Ardennen 

De Ardennen is een natuurgebied in België wat zich het beste laat omschrijven als een sportieve speeltuin voor jong en oud. Het is een bosrijk heuvellandschap wat zich uitstrekt over Wallonië, een deel van Frankrijk en het Noordwesten van Luxemburg.  

De natuur leent zich uitstekend voor meerdere vormen van beweging, zoals paardrijden en wandelen, maar ook klimmen, fietsen en raften. Op deze manier ervaar je de prachtige omgeving op een hele nieuwe manier.  

Opdracht  
Kies een sportieve manier om de Ardennen te ontdekken. Beschrijf een moment uit je tocht in detail. Bijvoorbeeld het moment dat je paard in galop een open veld in rent of dat je met je kano in een stroomversnelling komt. Het moment duurt in werkelijkheid maar een paar seconden, maar het is aan jou de taak om het zo uitgebreid mogelijk te beschrijven.  

Op het forum van  Schrijven Online kun je al jouw schrijfwerk plaatsen. Er zal geen redactionele feedback gegeven worden, maar onderling is er uiteraard ruimte voor feedback!

Techniek