Overzicht literair nieuw - week 20

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.

Shortlist Gouden Strop en Schaduwprijs bekend 

De shortlist van de Gouden Strop en de Schaduwprijs werd deze week bekendgemaakt. De Gouden Strop is de grootste prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende boek en de Schaduwprijs is de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige thrillerdebuut. Beide prijzen zullen worden uitgereikt op de Avond van het Spannende Boek op 28 mei in Amsterdam. 

De Gouden Strop

De Gouden Strop is vernoemd naar het gelijknamige boek van Joop van den Broek. Er is een prijs van 10.000 euro aan verbonden en een sculptuur van Marianne van den Heuvel. De shortlist voor deze prijs bestaat dit jaar uit:
De mythe van Methusalem door Jo Claes
Walker door Patrick Conrad
Kingston noir door Guido Eekhaut 
Hemelen door Marion Pauw 
De huisgenoot door Marjolijn Uitzinger 

De Schaduwprijs

De Schaduwprijs werd ingesteld door het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs. (GNM) om aankomende thrillerschrijvers te stimuleren. De Schaduw is vernoemd naar de legendarische hoofdpersoon uit de detectiveromans van Havank. Aan de prijs is een geldbedrag van 1.000 euro verbonden.
De shortlist bestaat dit jaar uit:
De verloren dochters door Arjan Hoks 
Ongrijpbaar door Bianca Nederlof
Tunis van René door Reijckevorsel

Meer informatie kun je vind je hier

Festival ‘nieuwe types in de literatuur’

Deze zomer zal in de binnenstad van Arnhem een nieuw literair festival plaatsvinden genaamd Nieuwe types. Het festival is gericht op de toekomst van de literatuur waarbij e veel aandacht is voor nieuwe schrijvers, nieuwe verhalen en nieuwe vertelvormen. Het festival zal plaatsvinden in de binnenstad van Arnhem van 26 tot 28 juni. 

De festivalagenda 

Op vrijdag 26 juni wordt het festival geopend met optredens, interviews en voordrachten op verschillende locaties in Arnhem. Zaterdag 27 juni staat in het teken van nieuwe publicatievormen tijdens de eerste editie van het internationale Future of Publishing Summit. Dit is een gezelschap van schrijvers, denkers en uitgevers die zullen spreken over de toekomst van het boek en in wel vorm dit over een aantal jaar zal verschijnen. Ook zullen jonge schrijvers van de nieuwe opleiding Creative Writing ArtEZ wat van hun werk voordragen. Op zondag 28 juni zal het publiek gevraagd worden om te gaan schrijven door deel te nemen aan de Bootcamp voor Schrijftalent waar je diverse workshops van schrijvers en redacteuren zult kunnen volgen.

Meer informatie vind je hier.  


Manon Uphoff komt met uitgebreid antwoord op beslissing van PEN Nederland

Hoe kan een organisatie die juist is opgericht om schrijvers die gecensureerd worden weglopen bij een evenement waar de vrijheid van het woord centraal staat. PEN Nederland en vooral voorzitter Manon Uphoff kregen het de afgelopen dagen zwaar voor hun kiezen na de beslissing om uit de organisatie te stappen van het Festival van het Vrije Woord. 

PEN redenen

In een artikel van Toef Jaeger in NRC Handelsblad wordt al aangekondigd dat Uphoff daar komende zaterdag een stuk over zal schrijven voor de krant.
In het artikel voert zij al drie redenen aan.
– PEN Nederland was niet gekend in de beslissing om Kurt Westergaard uit te nodigen.
– PEN Nederland werd buiten het overleg over de beveiliging gehouden.
– Er was onvoldoende nagedacht over schrijvers die door PEN Nederland waren uitgenodigd en werden gekoppeld aan Westergaard, waardoor hun veiligheid in het land van herkomst in het gevaar kon komen.
Het hebben van een schoon moreel geweten is altijd makkelijker als je in een Amsterdams grachtenpandje woont en niet terug hoeft te reizen naar Bahrein.

Dit bericht is afkomstig van Tzum.

Uitgeven

Techniek