Scrollwiel + verhalen vertellen = Scrolly telling

Scrollwiel + verhalen vertellen = Scrolly tellingHoe breng je op een interessante manier een lang verhaal op internet aan de man? Met interactieve longreads, de ultieme kruising tussen verhalen vertellen en een powerpoint presentatie.

De interactieve longread is nog een vrij nieuw fenomeen. Het is de online variant van het grote artikel in de krant, alleen dan met wat extra’s: video’s, geluid, muziek en interviews kunnen allemaal worden ingezet om een interdisciplinair verhaal te maken.

Creatieve journalistieke verhalen

Een van de bekendste voorbeelden is Snow Fall van The New York Times, wat gaat over een paar skiërs die onder een lawine werden bedolven. Het artikel werd in 2012 gepubliceerd en werd meteen uitgeroepen als de toekomst van de journalistiek. Na zes dagen hadden bijna drie miljoen bezoekers het bekeken. The Guardian reageerde met Firestorm, een verhaal over de bosbranden in Australië. Een nieuw genre was geboren: scrolly telling.

Nederlandse kranten zijn al voorzichtig begonnen met de scrolly tellings. Het NRC Handelsblad heeft De dag dat Berry van Aele Europees kampioen werd, de Volkskrant heeft er één over chocola en Geschiedenis 24 heeft er vijf over de Tweede Wereldoorlog.

Mogelijkheden

Deze voorbeelden zijn journalistieke verhalen vertelt door creatieve schrijvers omdat het over meer dan alleen het overbrengen van feiten gaat. Net zoals creatieve schrijvers proberen de auteurs de lezer mee te nemen op een reis. Daarom is scrolly telling ook uitstekend om fictieve verhalen mee te maken, zoals het horrorverhaal Bongcheon-Dong Ghost.

Iedere vrijdag verschijnt er op Schrijven Online een artikel over de mogelijkheden om tekst te combineren met andere vormen van technologie en kunst.

Door: Elisabeth Hunting