Sluiting dreigt voor bibliotheken

Job Cohen over de dreigende sluiting van bibliothekenEen commissie onder leiding van Job Cohen waarschuwt dat sluiting van bibliotheken slecht is voor de samenleving en economie van Nederland.

De conclusie van het onderzoek is dat is dat de digitalisering van de informatie niet betekent dat fysieke bibliotheken overbodig worden. Anno 2025 moet de bibliotheek een centrale marktplaats voor informatie en ontmoeting zijn, volgens de commissie.

Toekomst

De commissie benadrukt het belang van bibliotheken voor de toekomst van de Nederlandse samenleving en de economie. Ook hopen ze dat de politiek het belang van fysieke bibliotheken inziet.

In de afgelopen tien jaar hebben al 300 bibliotheken hun deuren moeten sluiten. De grootschalige sluiting van bibliotheken is op den duur niet zonder gevolgen, aldus de commissie. Het zal volgens hen leiden tot meer laaggeletterheid en de kenniseconomie zal ook minder goed gaan presenteren. Daarnaast zorgt de sluiting van bibliotheken ook voor slechter onderwijs, minder gemeenschapszin en verarming.

Bezuinigingen

Cohen: 'Het is heel gemakkelijk om in het kader van de bezuinigingen meteen naar de bieb te kijken met het argument dat alles op internet te vinden is. Dan bespaar je als gemeente meteen veel geld, zo lijkt. Maar het kost je op termijn veel meer.’

Het gehele interview is te lezen op de site van de de Volkskrant.

Bron

www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3580884/2014/01/21/Sluiting-bibliotheken-verarmt-Nederland.dhtml

Uitgeven