Stijl - Aporie

Een pragmatisch stijlfiguur waarbij de spreker of verteller zijn dilemma voorlegt aan het publiek. Bijvoorbeeld ‘wat moet doen?’ of ‘waar zal ik beginnen?’ Het stijlfiguur wordt gebruikt door schrijvers die de twijfels en onzekerheden van een karakter willen delen met de lezer. 

Aporia

Dubitatio ‘aarzeling’ (dubita- tie). Pragmatische figuur van de gespeelde twijfel, waarbij de spreker zich tot zichzelf of het gehoor richt met een overleggende, aarzelende of vertwijfelde vraag, bijvoorbeeld ‘Hoe zal ik mijn betoog beginnen?’ Te vergelijken met een dilemma. 

Functies 

1 Strategisch: een slag om de arm houden, de be- slissing aan het gehoor overlaten
2 Pathetisch: medelijden opwekken in een hope- loze situatie
3 Filosofisch: het tegenover elkaar stellen van twee onverenigbare standpunten, als methode bij Aris- toteles, in het scepticisme en in de deconstructie van Derrida

Voorbeelden 

‘Wat moest ik doen?’, ‘Waar zal ik beginnen?’, ‘Gaan we of gaan we niet?’  ‘Ah! ne puis-je savoir si j’aime ou si je hais!’ (Ach, als ik zelf maar wist of ik bemin of haat! J. Racine, Andromaque); ‘Que faire?’ (Wat te doen?, o.m. boektitel van Lenin) 

Het Groot Retorisch woordenboek

Ongemerkt sluipen er in veel van onze teksten fouten die we ondanks aandachtig redigeren over het hoofd zien. In samenwerking met het Groot retorisch woordenboek komt er wekelijks een stijlfiguur aan bod.

Het Groot Retorisch Woordenboek is nu verkrijgbaar voor €22,50. Meer informatie vind je hier.

Bron

www.schrijvenonline.org

Techniek