Veel Nederlanders koesteren wens eigen boek te schrijven

Uit onderzoek blijkt dat veel Nederlanders de wens koesteren een boek te maken.Volgens Blurb heeft een groot deel van de Nederlanders de wens om ooit een eigen boek te maken. Ook self-publishingplatform Pumbo heeft hier onderzoek naar gedaan, en hoewel de traditionele boekverkoop in 2013 afneemt, vertoont het uitgeven in eigen beheer volgens Pumbo sterke groeicijfers.

Vooral jongeren willen eigen boek maken

Bijna de helft van alle Nederlandse jongeren is van plan ooit een eigen boek te maken. De belangrijkste redenen om een boek te maken zijn dat het hen vooral leuk lijkt om te doen (48%) en dat ze het gevoel hebben over goed materiaal voor een boek te beschikken (28%). Dit kan slaan op teksten, maar ook op foto’s en tekeningen.

Kinderboeken en gedichtenbundels

Vooral kinder- en familieboeken zijn populair onder de Nederlanders. Volgens Blurb steeg de verkoop van boeken in deze categorie bij het platform met wel 381 procent in het afgelopen jaar. Ook gedichtenbundels doen het goed: het aantal uitgegeven bundels bij Blurb is met 118 procent gestegen.

Aantal zelf uitgegeven boeken gegroeid in 2013

Uit het onderzoek van Pumbo blijkt dat het aantal auteurs dat zelf een boek uitgeeft groeit, evenals de hoeveelheid boeken die ze verkopen. De schrijvers kiezen meestal voor een uitgave in paperback en met 81% is printing on demand het meest populair. Bijna 80% van al de zelf uitgegeven boeken wordt online gepromoot en verkocht.

Gebrek aan tijd

Uit onderzoek blijkt dat veel Nederlanders de wens koesteren een boek te maken.Ondanks dat veel Nederlanders de wens koesteren zelf een boek uit te geven, laten veel van hen zich tegenhouden door een gebrek aan tijd (36%). Ook heeft 22 procent van hen weinig vertrouwen in hun eigen kunnen en geloven zij niet creatief genoeg te zijn. Verder weten velen niet waar ze moeten beginnen(28%).

Tips voor uitgeven

Volgens Blurb hoeft het uitgeven van een eigen boek helemaal niet zoveel tijd te kosten. Het platform biedt aspirant-schrijvers veel hulpmiddelen en mogelijkheden op zijn website. Zo staan er onder meer online marketing tools op om je eigen boek te promoten.

Voor meer informatie kun je terecht op de website van Blurb of Pumbo. Succes!

Bron

www.pumbo.nl/eigen-boek-uitgeven/info-2013