Start » Uitgeven » Boek uitgeven

Boek uitgeven

Je boek uitgeven?

Is je boek (bijna) af en wil je het uitgeven? Op Schrijven Online vind je alles over het uitgeven van je eigen boek. Wil je je boek onderbrengen bij een traditionele uitgever? In onze schrijfgids vind je de uitgever die het beste bij jouw boek past. Wil je je boek liever in eigen beheer uitgeven, of via printing on demand of een self-publishing platform? Wij vertellen je alles over over POD-uitgevers in Nederland en Vlaanderen. Ook interviewt Schrijven Online regelmatig ervaringsdeskundigen. Bijvoorbeeld schrijvers die net hun eerste boek hebben gepubliceerd en redacteuren van uitgeverijen.

Alles over het uitgeven van je eigen boek

Op Schrijven Online vind je alles over het uitgeven van je eigen boek. Wij laten regelmatig schrijvers aan het woord die vertellen hoe hun boek tot stand kwam en hoe ze een uitgever vonden. Ook vind je op Schrijven Online heel veel tips voor het uitgeven van je eigen van je eigen boek. Maar ook voor de marketing ervan. Je kunt je boek ook presenteren aan onze bezoekers. Dat doe je in Proeflezen.

 Iedere week een schrijfipt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief


Tips, nieuws en blogs over het uitgeven van je eigen boek

Uitgeven in Eigen Beheer als uitgever: Hoe financieer je jouw boek?

24 Mei 2016

In een serie van vier blogs geef ik tips over het Uitgeven in Eigen Beheer als uitgever. In de eerste blog heb je antwoord gekregen of Uitgeven in Eigen Beheer als uitgever iets voor jou is. In de tweede blog heb je gelezen wat het ongeveer kost om een boek uit te geven en in deze blog geef ik je informatie over de financiële bronnen die je kunt aanboren om zelf uitgever te worden.  

Verder lezen...

Wat kost het maken van een boek?

17 Mei 2016

In een serie van vier columns geeft freelance journalist Mariska van Vondelen tips over het Uitgeven in Eigen Beheer als uitgever. In de vorige column heb je antwoord gekregen of Uitgeven in Eigen Beheer als uitgever iets voor jou is. In deze column informeert ze je over de kosten van het maken van een boek. 

Verder lezen...

Zo vind je een passende uitgever

3 Mei 2016

Wil je uitgevers benaderen om jouw boek op de markt te brengen? Zorg ervoor dat je alleen uitgevers benadert die titels uitgeven waarbij jouw manuscript aansluit. Dat voorkomt onnodige teleurstelling en afwijzingsbrieven met de beruchte zin ‘uw boek past helaas niet in ons fonds’.

Kiezen voor een reguliere uitgever of POD/eigen beheer?

29 April 2016

Sinds de eerste editie uit 1996 is het Handboek voor schrijvers dé vraagbaak voor schrijvend Nederland en Vlaanderen. Maaike Molhuysen, schrijfcoach bij de Lettervrouw en auteur van de laatste paar edities van het Handboek, selecteerde speciaal voor Schrijven Online de beste tips uit haar boek. Deze keer: kies je voor een reguliere uitgever of voor pod/eigen beheer?

Screenshot, de crowd novelle van Schrijven Online, wordt in juni gepubliceerd

Screenshot: het schrijfproces van een crowd novelle

18 April 2016

Screenshot, de crowd novelle van Schrijven Online, wordt in juni gepubliceerdOp 11 juni 2016 wordt de crowdnovelle Screenshot verwacht bij uitgeverij Eigenzinnig. Drie jaar geleden begon op Schrijven Online dit grote project crowdwriting. Maar hoe gaat deze bijzondere manier van schrijven nou in zijn werk? Jolanda Roth geeft je een kijkje achter de schermen bij het maken van Screenshot.

In juni wordt Screenshot verwacht bij Uitgeverij Eigenzinnig

Publicatie crowd novelle Screenshot

11 April 2016

In juni wordt Screenshot verwacht bij Uitgeverij EigenzinnigIn juni 2016 wordt de crowd novelle Screenshot verwacht bij uitgeverij Eigenzinnig. Drie jaar geleden begon op Schrijven Online een groot project crowd writing. De leden van Schrijven Online schreven, onder leiding van thriller schrijfster Judith Visser en projectredacteur Johan van den Ende, een boek van 12 hoofdstukken met de titel Screenshot.

Geert van Oorschot als onzekere schrijver

Geert van Oorschot: de onzekere schrijver

25 Maart 2016

Geert van Oorschot als onzekere schrijverArjen Fortuin schreef in zeven jaar tijd een biografie over Geert van Oorschot, bekend als uitgever en schrijver. In de avond van 23 maart vond in het Literatuurhuis te Utrecht een interview plaats met Fortuin over Van Oorschot als brutale uitgever en onzekere schrijver.

Meester Bart gaat roman schrijven

Meester Bart gaat roman schrijven

21 Maart 2016

Meester Bart gaat roman schrijvenBart Ongering, beter bekend als Meester Bart, heeft afgelopen maandag zijn boekcontract bij Pepper Books ondertekend. Meester Bart zal opnieuw putten uit zijn belevenissen in het onderwijs voor zijn nieuwe roman.

De voordelen van samen schrijven

Door Geerhard Bolte
 op 18-3-2016
 - reacties: 1

Volgens de Britse schrijver en filosoof Alain de Botton is alleen schrijven een romantisch ideaal, maar voor het boek zou het volgens hem beter zijn als het net als een Amerikaanse televisieshow door achttien schrijvers gemaakt zou worden.

Verder lezen..

In eigen beheer uitgeven: feiten op een rijtje

Door Han Peeters
 op 17-3-2016
 - reacties: 7

Je boek is af en je bent er trots op. Alle tips om zover te komen heb je ter harte genomen, maar helaas heb je geen uitgever kunnen vinden die erin geïnteresseerd is. Dat laatste was even slikken, totdat je merkte dat uitgevers minder dan 1% van de aangeboden manuscripten uitgeven. Eigenlijk stond je mening vooraf al vast en heb je dat ook al eens verkondigd: ‘Als niemand het wil uitgeven, dan zal ik dat zelf doen’. Krasse taal, maar als je geen ervaring hebt met in eigen beheer uitgeven, dan kan het je duur komen te staan.

Verder lezen..

Wanneer gebruik je een pseudoniem? Lees het op Schrijven Online

Wanneer gebruik je een pseudoniem?

10 Maart 2016

Wanneer gebruik je een pseudoniem? Lees het op Schrijven OnlineWanneer gebruik je wel een pseudoniem en wanneer niet? Het blijft een compleet persoonlijke beslissing en er is geen goede of foute keus. Hieronder enkele tips die de keuze wat makkelijker kunnen maken.

Het debuut van Willeke Stadtman na manuscriptbeoordeling bij Schrijven Online.

Publicatie Op voet van oorlog

1 Maart 2016

Het debuut van Willeke Stadtman na manuscriptbeoordeling bij Schrijven Online.Op één april 2016 zal Willeke Stadtman debuteren met haar non-fictie roman Op voet van oorlog bij uitgeverij Atlas Contact. Dit nadat haar manuscript bij Schrijven Online is beoordeeld en zij zo haar schrijfcoach heeft gevonden. 

Schrijven Online doet verslag van het hoger beroep in de Doofpotgeneraal-zaak

Openbare zitting De Doofpotgeneraal

26 Februari 2016

Schrijven Online doet verslag van het hoger beroep in de Doofpotgeneraal-zaakOp donderdag 25 februari 2016 diende om half 10 ’s ochtends het hoger beroep tegen het verbod op verspreiding van Edwin Giltays boek De Doofpotgeneraal. Dit vond plaats in het Paleis van Justitie in Den Haag. Schrijven Online was er bij. 

Verslag over het hoger beroep van De Doofpotgeneraal op Schrijven Online

Hoger Beroep De Doofpotgeneraal

16 Februari 2016

Verslag over het hoger beroep van De Doofpotgeneraal op Schrijven OnlineEdwin Giltay’s boek De Doofpotgeneraal, dat uitkwam op 26 november 2014, mag niet meer herdrukt of verspreid worden in Nederland. Dit omdat een van de personages in het boek onjuist neergezet zou zijn. Het is opmerkelijk dat een boek in zijn totaliteit wordt verboden op grond van één personage. Giltay heeft bezwaar aangetekend en het hoger beroep dient op 25 februari 2016. Schrijven Online zal hierbij aanwezig zijn.

Blanke vrouwen domineren uitgeversbranche

Blanke vrouwen domineren uitgeversbranche

4 Februari 2016

Blanke vrouwen domineren uitgeversbrancheEen onderzoek in de Verenigde Staten wijst uit dat blanke vrouwen de overhand hebben in de uitgeversbranche. Het onderzoek werd gehouden bij 34 Amerikaanse uitgevers. De resultaten laten zien dat 79% van de werknemers in deze branche blank is en 78% vrouw.

Een lans breken voor redactie

Door Rob Steijger
 op 21-1-2016
 - reacties: 0

‘Persklaarmaken’ (of ‘persklaar maken’) staat niet in de Van Dale, en voordat ik het deed, had ik er nog nooit van gehoord. Het heeft niets met pantalons of sinaasappels te maken en het betekent ook niet dat ik peptalks geef aan vrouwen die op het punt staan te bevallen. Persklaarmaken is uitgeversjargon voor redigeren.

Verder lezen..

De weg van eigen uitgave

Door Rogier van Kralingen
 op 31-12-2015
 - reacties: 1

Er leeft bij mij een sterke behoefte om mijn toch wel bijzondere uitgave traject met deze community te delen. Ondanks interesse van uitgevers heb ik de uitgave van The Outerweb (populair wetenschappelijk) namelijk in eigen beheer gedaan. Daar zit een reden achter. Mijn boek gaat over de enorme snelheid van technologie ontwikkeling en de hoofdrol die nieuwe vormen van samenwerking daarin zouden moeten krijgen.

Verder lezen..

Slijp je verhaal als een diamant in acht facetten

Slijp je verhaal tot een diamant in acht facetten

8 December 2015

Slijp je verhaal als een diamant in acht facettenEen fijn geslepen verhaal is een verhaal dat aan alle kanten geraffineerd is uitgewerkt. Zie om te beginnen je verhaal als onbewerkt diamant dat je met kloven, slijpen en polijsten tot een schitterend kunstwerk maakt.

Volg Schrijven Online op Twitter!

Volg Schrijven Online op Twitter!

Volg ons!

Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!

Meer informatie
Gratis bij Schrijven Magazine: 1 jaar Van Dale Online Taalhandboek Nederlands

Gratis bij een abonnement op Schrijven Magazine!

Word nu abonnee!
Like Schrijven Online op Facebook!

Like Schrijven Online op Facebook!

Vind ik leuk!