Wat doe je als je manuscript wordt afgewezen?

Om beter te worden in schrijven, moet je veel schrijfmeters maken. Het is dus ook niet gek als je eerste manuscript wordt afgewezen door een literair agent of uitgeverij. Daarvan balen mag, maar hoe moet het verder? Schrijfster Clare Boyd deelde haar tips met Writer’s Digest. Wat moet je niet doen, maar vooral ook: wat wel?

Do: Begin bij het begin

Als je net begint met schrijven is de kans groot dat je nog veel te leren hebt. Overschat jezelf niet, uitgevers prikken daar snel doorheen. Hoeveel potentieel talent je ook hebt, ze hebben niet de tijd om je zo diep te begeleiden. Begin dus bij het begin, lees boeken, volg een cursus en schrijf veel zodat je beter wordt.

Don’t: De literair agent of uitgeverij de schuld geven

Wanneer de afwijzing in de mailbox verschijnt, is het logisch dat je boos en teleurgesteld bent. Je wil jezelf verdedigen, terugmailen dat ze een fout maken, dat ze het potentieel niet zien of je talent niet erkennen. Want: worden er niet slechtere boeken uitgegeven? Doe dit vooral niet. Je wil je toekomstige kansen niet verpesten.

Do: Kijk naar jezelf

Boyds eerste vier manuscripten werden afgewezen door alle uitgeverijen in Londen. Je bent dus niet alleen. Nadat je even boos bent, is het tijd om naar jezelf te kijken. Luister naar de kritieken van betrouwbare lezers, accepteer dat de experts waarschijnlijk gelijk hadden en schrijf een beter boek. Dat is wat Boyd gedaan heeft, zo schrijft ze in haar artikel voor Writer’s Digest.

Don’t: Denken dat dit de laatste tegenslag is

Vier manuscripten koste het Boyd om uitgegeven te worden. Maar niet alleen aan de voorkant kan je tegenslagen verwachten. Wanneer je uitgegeven bent, zullen er ongetwijfeld negatieve recensies binnenkomen van lezers en bloggers. Soms lukt het zelfs uitgegeven schrijvers niet om hun nieuwe boek aan de man te brengen. Wees dus voorbereid op andere tegenslagen.

Do: Bewijs het tegendeel!

“Een succesvolle liedschrijver met wie ik bevriend ben, plakte alle afwijzingen uit de muziekindustrie aan de muur van haar zolder,” schrijft Boyd in haar artikel. “Een geweldig voorbeeld van acceptatie.” Gebruik de afwijzingen dus als een positieve impuls voor je schrijfcarrière en bewijs het tegendeel door een volgend boek te schrijven.

Bron: Writer’s Digest

Uitgeven