Afbeelding

Een veilige plaats om te kunnen schrijven is tegenwoordig essentieel.

Zes interessante websites voor kinderboekenschrijvers

Geïnteresseerd in kinderboeken? Met één van deze websites kun je uit de voeten.Ondanks het enorme aanbod aan kinderboeken is het vaak een rompslomp om een geschikt boek voor je kind te vinden. Om die reden hebben we zes websites verzameld waar zowel lezers als schrijvers van kinderboeken mee uit de voeten kunnen.

1.       Het Leesplein

Het Leesplein is een website voor boeken voor kinderen in alle leeftijdscategorieën. Elke categorie kent een apart onderdeel: het Voorleesplein (0-6 jaar), het Kinderboekenplein (6-12 jaar), het Jeugdboekenplein (12-16 jaar) en het Jongerenliteratuurplein (15+). De eerste drie onderdelen hebben een soortgelijke vormgeving en indeling. Zo kun je boeken, schrijvers en tekenaars zoeken, kun je een kennisquiz maken of leestips vinden en kun je boeken bespreken. Het Jongerenliteratuurplein is geschikt voor middelbare scholieren en biedt een handige lijst met boeken voor de leeslijst Nederlands, en vele andere jeugdboeken.

2.       Kjoek

Kjoek is een verzamelwebsite speciaal voor kinderboeken en -schrijvers. Deze kun je gemakkelijk in een alfabetische lijst vinden. Ook kun je snel en overzichtelijk alle prijzen voor kinderboeken bekijken, met name welke schrijvers met welke boeken de prijzen hebben gewonnen. Daarnaast kan de website je leestips geven op basis van een lijst waarin je jouw voorkeuren aanvinkt. Verder biedt de site wekelijks nieuws op het gebied van kinderboeken en is er een korte agenda voor schrijfactiviteiten aanwezig.

3.       Young-Adults

Op Young-Adults kun je terecht voor alles dat met het genre young adult te maken heeft. Zo wordt er nieuws geplaatst op het gebied van boeken, films en muziek en kun je natuurlijk een uitgebreide lijst young adult boeken doorspitten. Ook is er een forum beschikbaar, met de mogelijkheid om als lid te bloggen. Hoewel de site zich presenteert als een platform voor lezers van young adults, is er ook genoeg te vinden voor schrijvers, zoals schrijfwedstrijden en een platform om je eigen young adult boek uit te geven.

4.       Kinderboek & zo

Kinderboek & zo is een kinderboekwinkel voor kinderen van 0 tot en met 12 jaar. De website kaart het turbulente leven van een kind aan en adviseert ouders in hun zoektocht naar een geschikt kinderboek. De boeken zijn via een handige lijst met onderwerpen en genres te vinden. Zo kun je kinderboeken vinden met onderwerpen als echtscheiding en overlijden, maar ook ziek zijn, verhuizen en vakantie. Daarnaast zijn er allerlei accessoires zoals boekenleggers en -steunen te koop.

5+6.       Digitale kinderboeken

Met de komst van e-readers en de iPad is de vraag naar digitale kinderboeken en kinderboekapps flink gestegen. Voor auteurs die hun kinderboek willen omzetten naar een app is er de website iPadproducties.nl. Dit is een uitgever die zicht specialiseert op het maken van apps voor de iPad, met name voor kinderboeken. Animaties, audio, interactie: alles valt toe te voegen, uiteraard in goed overleg met de auteur.

Voor mensen die digitale kinderboeken willen kopen, is er De kinderboekenwinkel. Dit is een gratis app voor de iPad waarop je digitale en interactieve kinderboeken voor kinderen van 0 tot en met 12 jaar kunt downloaden. Met de app kun je specifiek zoeken naar auteurs en boeken van uitgeverijen als Leopold, Querido en Zwijsen. De prijzen van de boeken lopen uiteen van gratis tot €5,-.

Geïnteresseerd in het schrijven van kinderboeken? Neem dan eens een kijkje naar de cursussen in de Schrijven Online Academie, zoals Schrijven voor Kinderen van Jacobina Kunnen en AVI-kinderboeken schrijven van Netty Kaathoven.

Door: Reinoud Schaatsbergen

Bron

www.schrijvenonline.org/academie