Fans krijgen en gebruiken als social army

Fans krijgen en gebruiken als social army Voor schrijvers zijn sociale media tegenwoordig hét instrument om onder de aandacht te komen. Daarom hebben wij tips voor je om sociale media in te zetten en je eigen ‘social army’ aan te gaan voeren!

Alleen toetreden tot de wereld van sociale media is niet genoeg. Sociaal netwerken vereist een constante investering van tijd. De sleutel? Authenticiteit en vrijgevigheid. Sociale media strateeg Richard van Hooijdonk raadt aan: ‘Make content shareable, searchable and snackable’.  

Drie dingen die je allereerst moet doen

1.    Maak een logo voor jezelf/je merk
Kies bijvoorbeeld een speciaal lettertype of speciale stijl om je naam in te schrijven. Laat je logo overal achter.

2.    Schrijf een blurb voor jezelf
Zoals: ‘Ik schrijf thrillers vol actie en geweldigheid’. Hierdoor weet iedereen wat je doet en het is kort genoeg om overal in te passen. Daarnaast is het gedenkwaardig.

3.    Maak een sociale media-plan
Alles wat de moeite waard is, moet worden gepland om goed te worden gedaan. Besteed elke dag wat tijd aan sociale media en plan wat je wil doen zodat niks erbij inschiet. Post je berichten voor de lol, puur om potentiële lezers te betrekken? Om mensen naar je website te krijgen? Om een weggeefactie te promoten? Alles is mogelijk.

Berichten maken

-    Post waardevolle berichten
Voor alle sociale media geldt dat het geen netwerkevenement is. Het is niet de bedoeling dat je als een gladde verkoper rondloopt en overal je visitekaartjes als ninjasterren rondgooit. Gebruik sociale media om waarde toe te voegen aan jouw imago.

-    Houd de aandacht vast
Dat doe je door de 80/20 regel. Besteed 20% van je tijd aan jezelf promoten. Besteed daarnaast 80% van je tijd aan andere dingen op sociale media. Op Twitter is dat het retweeten van berichten en linken naar websites van anderen. Of deel op Facebook waar je bent geweest, wat je leest en de doelen die je jezelf stelt. Elke update heeft de potentie een relatie met iemand in je netwerk te versterken.

-    Maak je publiek deel van de boodschap
Van Hooijdonk zegt hierover: ‘Omarm het publiek, zet het aan tot sociale activatie. Vraag je af hoe je met jouw content een beweging kunt veroorzaken.’ Hierdoor voelen ze zich geïnvesteerd en zijn ze eerder geneigd actief deel te nemen aan jouw boodschap en zelfs reclame voor jou te maken. Het gaat er niet om dat je jezelf laat klinken als een expert; laat anderen voelen als deskundigen en richt je op het toevoegen van waarde waar je kan.

-    Post regelmatig
Door je profielfoto regelmatig te updaten, krijgen mensen het gevoel je te kennen, zelfs als je niet veel van je persoonlijke leven onthult. Frequente updates houden je bovendien in de gedachtes van je vrienden en volgers.

Facebook

-    Word lid van groepen die betrekking hebben op jouw onderwerp
Als je horror schrijft, voeg je dan bij een groep horrorfans. Als je over het ouderschap schrijft, neem dan deel aan groepen voor ouders. Bevriend andere leden en post berichten.

-    Maak je eigen groep of pagina
Als je een boek hebt, kan je een groep over dat boek maken. Nog beter is een groep maken over je persoonlijke merk/identiteit of een blog. Dit blijft namelijk relevant. Geef de leden van deze groep content met echte waarde.

-    Post evenementen
Met deze functie kan je mensen uitnodigen voor lezingen, boeklanceringen en andere optredens.

Twitter

-    Volg mensen of bedrijven die je wat kunnen bieden
Dat kan onder meer entertainment, informatie, advies, inspiratie en nieuws zijn. Maar ook agenten, redacteuren, schrijvers, uitgevers, marketing goeroes, beroemdheden en anderen.

-    Volg anderen om volgers te krijgen
Het is ongeschreven Twitter etiquette dat als jij iemand volgt, diegene jou dan ook volgt. Het maakt niet uit of dit je zus is of de krant.

Door: Elisabeth Hunting

Uitgeven