Afbeelding

Boek schrijven - 5 vragen die je moet stellen voordat je boek echt af is

Foto: Pexels

5 vragen die je moet stellen voordat je boek echt af is

Je boek is af, maar vaak kan je verhaal nóg sterker. Het herschrijven is een belangrijke stap in het schrijfproces en kan je boek van ‘prima’ tot ‘steengoed’ maken. Stel jezelf deze 5 vragen voor je weet of je boek echt af is. 


1. Heeft je verhaal een sterk narratief?

Is jouw boek een verzameling van scènes of een goed geconstrueerd verhaal? Een boek is meer dan een verzameling gebeurtenissen, deze scènes moeten in elkaar overlopen en invloed hebben op elkaar. Je schrijft van het eerste plot point naar de tweede en zo naar de climax van het verhaal. Kijk nog eens kritisch: vallen alle scènes binnen de plotlijn die je hebt bedacht? Zijn er nog onbeantwoorde vragen? Bekijk deze scènes en schrap ze of schrijf scènes die je mist. 

2. Is je hoofdpersoon te passief?

Het verhaal kan je hoofdpersoon niet zomaar overkomen. Hij of zij moet proactief zijn, invloed hebben op hun eigen leven, ook al hebben ze niet altijd de controle in handen. Een personage dat wordt overvallen door het plot en alleen reageert als er iets gebeurt, is geen sterk personage. Ze moeten beslissingen nemen die hun toekomst en ontwikkeling beïnvloeden. Of deze beslissingen goed uitpakken of niet maakt niet uit. Zolang ze maar actief zijn in hun eigen verhaal. 

3. Is jouw begin het beste begin?

Het begin van de eerste versie van het boek is niet per se het beste begin. Na het schrijven van een heel verhaal kan blijken dat je beter kan beginnen bij de inciting incident of dat je kiest voor de verhaalstructuur in medias res. Een scène waarin je hoofdpersoon wakker wordt uit een droom was misschien leuk om in te komen, maar vaak kan je een sterker begin kiezen. 


Afbeelding

Covers marketing

Meer schrijftips en adviezen?

In iedere editie van tijdschrift Schrijven Magazine delen we tips, trucs & adviezen van bekende auteurs en schrijfdocenten. Leerzaam!
Nog geen abonnee?

Meld je aan!


4. Zit je verhaal vol met infodumps?

De beste manier om je lezers te voorzien van informatie is in kleine stukjes verspreid door de scènes heen. De schrijftechniek ‘show, don’t tell’ helpt hierbij. Soms wil je de lezer vertellen over een karaktereigenschap, de geschiedenis van een personage of over de magische wereld waarin de hoofdpersoon leeft. Dan is er één valkuil van veel beginnende schrijvers: de infodump. Wanneer je alinea’s of zelfs pagina’s lang aan het vertellen bent, dan verlies je de lezer. Het voelt onnatuurlijk aan en het zal de lezer uit je verhaal halen. Bedenk manieren om deze belangrijke informatie te integreren in je scènes. 

5. Heb je nagedacht over de bewoording van je eerste versie?

De opluchting kan enorm groot zijn als je je boek afschrijft. Zo groot, dat je vergeet je taal te controleren. Tijdens het herschrijven breng je je taalgebruik naar een hoger niveau. Heb je wel gekeken naar je stopwoorden, cliché verwoordingen, vreemde zinsconstructies en vage woorden? Herschrijf deze woorden dan!