Afbeelding

Iemand schrijft aan een gedicht, er staat een typemachine naast

Photo by KoolShooters

Hoe ChatGPT jou kan helpen bij je sinterklaasgedicht

Je hoeft het maar te vragen, en ChatGPT schrijft zó een verhaal voor je. Het programma staat erom bekend razendsnel teksten te kunnen genereren. Daarom is het erg aantrekkelijk om ChatGPT voor de feestdagen te vragen een sinterklaasgedicht op te stellen. Wij probeerden het uit en geven je de do’s en don’ts.


DO: Maak duidelijk om wie het gaat

ChatGPT stelt een tekst op met gebruik van de informatie die jij geeft. Zorg er dus voor dat je genoeg vertelt over degene voor wie je het gedicht laat maken. Als basisopdracht kun je bijvoorbeeld geven:

Schrijf een sinterklaasgedicht voor Angela, 43 jaar, houdt van voetbal, koken, tuinieren en Wim. Ze wil graag een opwindhorloge.

Met deze informatie gaat ChatGPT vervolgens aan de slag om je gedicht te schrijven. Let er maar eens op, de informatie die je geeft vind je altijd terug in de gegenereerde tekst. Zonder die informatie wordt je gedicht een stuk minder persoonlijk.

DON’T: Te veel informatie geven

ChatGPT gebruikt dus alle informatie in het gedicht, maar kan niet bepalen wat relevant is en wat niet. De kans is daarom groot dat de gegeven informatie op een hoop wordt gegooid zodat het maar benoemd wordt. Dit kan heel verwarrend werken en het valt daarnaast ook nog eens op dat de tekst niet door jou is geschreven, maar door een programma. De zinnen voelen dan onsamenhangend en bijeengeraapt, en het lijkt alsof de woorden zomaar uit de lucht komen vallen. Het gedicht voor Angela begint ChatGPT bijvoorbeeld zo:

Lieve Angela, ons feest is weer daar, Sinterklaas en zijn Pieten staan voor je klaar. 43 jaren jong, vol leven en licht, Met passies voor voetbal, koken, en een tuin vol gezicht.

Een anekdote is altijd leuk om te verwerken in je sinterklaasgedicht, maar de kans is klein dat ChatGPT er een geheel van kan maken. Geef dus alleen de informatie die je echt terug wil zien in het gedicht, en laat de rest achterwege. Je kunt zelf altijd nog later het gedicht aanpassen.

DO: Vraag ChatGPT om inspiratie

Als je snel veel ideeën nodig hebt, kan je ChatGPT goed gebruiken. Niet alle resultaten zullen even goed zijn, maar er zit altijd wel iets bij wat je kan gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld vragen naar openingszinnen voor je sinterklaasgedicht, of juist een mooie uitsmijter.

Als je niet helemaal tevreden bent over het gedicht dat het programma voor je heeft gemaakt, kun je het nog een keer proberen of je opdracht iets aanpassen. Je zult namelijk nooit meerdere keren hetzelfde gedicht terugkrijgen. Uit de verschillende resultaten die je krijgt, kun je zinnen halen die je wél wil gebruiken. Zo knip en plak je zelf je sinterklaasgedicht aan elkaar.

DO: Hang een thema aan je gedicht

Als er iets is waar ChatGPT goed in is, dan is het wel thema’s door de tekst heen terug laten komen. Verzin daarom gerust een thema voor je gedicht, of vraag het programma er één te verzinnen. Met een thema zorg je voor een stuk meer samenhang in je tekst, en het kan een leuke personal touch zijn in een sinterklaasgedicht.

Pas er wel voor op dat ChatGPT niet doorslaat in je thema. Het programma heeft namelijk niet door wanneer een woord te vaak gebruikt wordt. Geef je bijvoorbeeld het woord jungle als thema, kijk dan niet gek op als je in elke zin het woord terugvindt. 

DON’T: Het gedicht niet doorlezen

Wees je ervan bewust dat een programma als ChatGPT, zeker in het Nederlands, veel fouten maakt. Denk aan spreekwoorden die verkeerd gebruikt worden, maar ook rijmschema’s die van elkaar afwijken. In het gedicht voor Angela komen bijvoorbeeld deze regels voor:

Dan is er nog Wim, jouw liefste maat, Samen gaan jullie door dik en door draad. De liefde bloeit, als een mooie roos, Samen genieten van het leven, als een liefdespoëet.

Het programma heeft in dit geval ‘door dik en door draad’ bedacht om de rijm voort te zetten, maar eindigt vervolgens zonder rijm. Dit maakt het gedicht duidelijk gegenereerd en dat komt slordig over als je het niet weghaalt of aanpast.

ChatGPT gebruikt de informatie die je geeft in het gedicht, maar omdat het zo snel gegenereerd is verzint het programma er soms ook wat bij. In dit geval worden er twee feestdagen door elkaar gehaald:

Gefeliciteerd met je verjaardag, Angela, vol vuur, Sinterklaas wenst jou een geweldig avontuur!

Zorg er dus altijd voor dat je even het gedicht goed doorleest voordat je het aan de ander geeft, om ongemakkelijke situaties te voorkomen. Tenzij Angela en Sinterklaas dezelfde verjaardag vieren, natuurlijk.