Start » Genre » Gedichten schrijven

Gedichten schrijven

Schrijftips, schrijfoefeningen, poëzienieuws en interviews met dichters

Schrijf jij gedichten? Op Schrijven Online vind je heel veel schrijftips, schrijfoefeningen en workshops voor dichters, zowel beginners als gevorderden. Over rijm en alliteratie en het gebruik van metaforen. Maar ook over de manieren  waarop je de zintuigen van je lezers aan kunt spreken. Daarnaast vind je op Schrijven Online blogs van en interviews met dichters en heel veel poëzienieuws. Wil je meedoen aan een wedstrijd of een poetry slam? Kijk dan in onze agenda met alle schrijfwedstrijden in Nederland en Vlaanderen.

Lees ook ons tijdschrift Schrijven Magazine. In ieder nummer interviewen we een dichter over zijn of haar werkwijze.

Neem een abonnement op Schrijven Magazine en krijg korting én 2 cadeaus!

Online cursus gedichten schrijven     Boeken over schrijven     Nieuwsbrief


Tips, nieuws en blogs over het schrijven van gedichten

Poëzie in de journalistiek door de actuadichter.

De actuadichter

15 Januari 2018

Nieuws in gedichten door de actuadichter.Hij is een poëet en houdt zich graag bezig met het nieuws: de actuadichter. Davy Scheelen is de winnaar van het voorlopig laatste VRT Nieuwsgedicht van 2016. Hij bedacht het initiatief om in 2018 elke week een gedicht te schrijven over de actualiteit, zodat er een jaaroverzicht bestaat.

Een kijkje in de keuken van dichters

9 Januari 2018

Heb jij ook goede voornemens als het om schrijven gaat? Of, wat preciezer, zou jij graag meer poëzie willen lezen en schrijven maar vind je de poëzie vaak lastig om te begrijpen? Dan ben je niet de enige, veel mensen moeten een drempel over om van gedichten te kunnen genieten.
Om je toch aan te moedigen over die drempel te stappen en omdat ikzelf het goede voornemen heb meer poëzie te lezen en te schrijven, lees je hieronder tips van dichters zelf.: Anne Vegter, Lieke Marsman, Hannah van Binsbergen, Ester Naomi Perquin, Saskia Stehouwer en Eva Gerlach.

Verder lezen...

Versier je tijdlijn met een kerstgedicht

Versier je tijdlijn met een kerstgedicht

Door Greetje Kruidhof
 op 14-12-2017
 - reacties: 0

Het is december, Sinterklaas is weer naar huis en de wereld bereidt zich voor op Kerst. Als dichter ben ik eens in de kerstgedichten gedoken: ik heb het woord kerstgedicht in mijn hoofd maar bestaat dat genre eigenlijk wel? En als het bestaat, wat is het precies? Kan ik het ook schrijven, zou het me liggen? Hieronder vind je mijn rondreis in de kerstgedichten en, om het genre wat te promoten, aan het eind ook een oproep om jouw tijdlijn rond Kerst met een gedicht te versieren.

Verder lezen..

Wekelijkse schrijfopdracht #173

Wekelijkse schrijfopdracht #173

13 December 2017

Wekelijkse schrijfopdracht #173Behoefte aan feedback op je schrijfwerk? Doe dan mee met onze wekelijkse schrijfopdracht, uitgeschreven door onze professionele schrijfcoaches.

4 handige apps die je helpen met je sinterklaasgedicht

4 handige apps die je helpen met je sinterklaasgedicht

1 December 2017

4 handige apps die je helpen met je sinterklaasgedichtEen goed sinterklaasgedicht schrijven is zo makkelijk nog niet. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Hier zijn 4 handige apps die je kunnen helpen om jouw applauswaardige, ontroerende of ik-lig-onder-de-tafel-van-het-lachen sinterklaasgedicht in elkaar te zetten.

6 onmisbare tips voor het mooiste sinterklaasgedicht

6 onmisbare tips voor het mooiste sinterklaasgedicht

30 November 2017

6 onmisbare tips voor het mooiste sinterklaasgedichtSinterklaas is weer in het land! De winkels liggen al weken (of waren het nou maanden?) vol met pepernoten en iedereen loopt al weken piekerend rond. Piekeren? Ja, over het perfecte sinterklaasgedicht natuurlijk. Geen zorgen! Met deze tips verdwijnen die denkrimpels als sneeuw voor de zon.

DIY Sinterklaasgedicht

DIY Sinterklaasgedicht

Door Greetje Kruidhof
 op 23-11-2017
 - reacties: 0

DIY SinterklaasgedichtAls ik dit schrijf, is Sinterklaas alweer uit Spanje vertrokken. Binnenkort zit heel Nederland op zijn pen te bijten om een zo origineel mogelijk Sinterklaasgedicht te schrijven. Ikzelf verheug me altijd op de maand waarin je de mensen om je heen mag plagen, maar wens ook elk jaar minstens één keer de Sint terug in Spanje… Want wat als je moet schrijven voor iemand die je ab-so-luut niet aardig vindt, iemand die elk jaar opnieuw sokken vraagt of iemand die je nauwelijks kent?

Verder lezen..

Wekelijkse schrijfopdracht #170

Wekelijkse schrijfopdracht #170

22 November 2017

Wekelijkse schrijfopdracht #170Behoefte aan feedback op je schrijfwerk? Doe dan mee met onze wekelijkse schrijfopdracht, uitgeschreven door onze professionele schrijfcoaches.

‘O, dat ik ooit nog eens een vers met o beginnen mocht’. Over het leven en werk

‘O, dat ik ooit nog eens een vers met o beginnen mocht’. Over het leven en werk van Willem Kloos

23 Oktober 2017

‘O, dat ik ooit nog eens een vers met o beginnen mocht’. Over het leven en werk Vijf jaar na de biografie In dit gevreesd gemis. Het leven van Willem Kloos (2012) geschreven door Bart Slijper, verschijnt bij uitgeverij Vantilt Willem Kloos 1859–1938. Oh God, waarom schynt de zon nog! door Peter Janzen en Franz Oerlemans. Tegelijkertijd verschijnt onder hun verantwoording een heruitgave van Kloos’ Verzen uit 1894. Ron Elshout nam deze nieuwe bundels onder de loep voor Poëziekrant.

Dichten met je mobieltje: hoe doe je dat?

Dichten met je mobieltje: hoe doe je dat?

Door Greetje Kruidhof
 op 12-10-2017
 - reacties: 0

Een app die gedichten maakt op basis van jouw foto? Ja hoor, die bestaat. Hij heet DichtBij en de makers zeggen er dit over: 'Met de interactieve poëzie-app ‘DichtBij’ verkennen dichter Mark Boog en vormgever John van der Wens de grens tussen poëzie en automatisch gegenereerde data. (…) De app gebruikt de locatie van de gebruiker, de tijd van het jaar, de weersomstandigheden – de laatste krantenkoppen zelfs, en nog veel meer'. Al die data moet actuele poëzie opleveren.

Verder lezen..

Zo breek je de zinnen in je gedicht af

Zo breek je de zinnen in je gedicht af

10 Oktober 2017

Zo breek je de zinnen in je gedicht afIn gedichten worden vaak zinnen gebruikt die doorlopen over verschillende regels. De zinnen kunnen afgebroken worden op een natuurlijk rustpunt in de zin, bijvoorbeeld na een komma. De zinnen kunnen ook op niet-natuurlijke plekken afgebroken worden (het enjambement).

Verder lezen...

Kopdichten voor dummies

Kopdichten voor dummies

Door Greetje Kruidhof
 op 20-9-2017
 - reacties: 0

Kopdichten voor dummiesWie het Parool leest, weet dat je van krantenkoppen gedichten kunt maken: Ronald Snijders plaatst elke week een Kopdicht in die krant. Van 40 gedichten is een bundel gemaakt, de Kopdichtbundel, uitgegeven bij De Harmonie. Een mooi voorbeeld is het gedicht hiernaast. Hoe maak je nu zo'n kopdicht?

Verder lezen..

Wekelijkse schrijfopdracht #161

Wekelijkse schrijfopdracht #161

20 September 2017

Wekelijkse schrijfopdracht #161Behoefte aan feedback op je schrijfwerk? Doe dan mee met onze wekelijkse schrijfopdracht, uitgeschreven door onze professionele schrijfcoaches.

Succes met eigen beheer

 Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Word vóór maandag 22 januari 16.00 u...

Profiteer nu!
Ontknoping

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Word vóór maandag 22 januari 16.00 u....

Speciale aanbieding
Familieroman

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Word vóór maandag 22 januari 16.00 u....

Superaanbieding
Show don't tell

 Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Word vóór maandag 22 januari 16.00 u...

Speciale aanbieding