Bestseller-fraude van YouTube-ster

Bestseller-fraude van YouTube-sterDe 24-jarige Zoe Sugg, ook wel bekend als Zoella, heeft onlangs op Twitter bekend dat zij haar debuutroman Girl Online niet alleen heeft geschreven.

Debuut en Succes

De YouTube-beroemdheid uit Groot-Brittannië die over mode en lifestyle schrijft, heeft meer dan vijf miljoen abonnees op haar YouTube-kanaal en brak vorige maand door met haar debuutroman. Het exemplaar ging in het eerste week 78.109 keer over de toonbank en brak alle boekenrecords, waarmee ze zelfs Rowlings eerste Harry Potter versloeg. 

Op haar Twitter-pagina liet ze weten dat iemand anders haar debuutroman geschreven heeft. ‘Iedereen heeft wat hulp nodig als hij iets nieuws probeert,’ aldus Zoe. Wel geeft ze aan dat de personages en het verhaal haar eigen bedenksels zijn.

Problemen

Uitgeverij Pinguin Random House heeft na haar bekentenis toegegeven dat Zoe’s uitspraken kloppen. Het is nog niet bekend door wie het boek wel geschreven is, maar er zijn wel speculaties, waarvan Siobhan Curham, die genoemd wordt in het dankwoord, er één van is. Curham, zelf een schrijfcoach en redactioneel adviseur, maakte deel uit van een redactieteam en hielp Zoe inderdaad tijdens haar “schrijfproces”.

Veel van haar fans zijn teleurgesteld in Zoe en vinden het jammer dat ze niet echt eerlijk is geweest over de publicatie van haar boek. ‘Zoe heeft eigenlijk nooit werkelijk geclaimd dat zij het boek zelf heeft geschreven, maar het feit dat ze alleen haar naam op het boek heeft gezet, veronderstelt dat wel,’ zegt één van haar fans.

Voor nu heeft Zoe een pauze ingelast van haar YouTube activiteiten en wil rust om alles te laten bezinken.

Bron

http://www.theguardian.com/books/2014/dec/08/zoella-bestselling-girl-online-written-siobhan-curham-zoe-sugg

Uitgeven