De toekomst van games is de toekomst van verhalen vertellen

De toekomst van games is de toekomst van verhalen vertellenSteeds meer wordt de kracht van interactieve verhalen vertellen ontdekt en gebruikt in videogames. Ze gaan voorbij de grenzen van competitieve spellen, waar een schat aan ervaringen is die ons opwacht. Het is tijd om dit instrument te gebruiken om onze verhalen op interactieve wijze te vertellen.

Het heeft geen zin je verschuilen achter de jonge leeftijd van het medium of te wanhopen over de eeuwige menselijke verslaving aan leeg plezier. Ja, veel videogames gebruiken verhalen op een oppervlakkige manier. Vaak worden ze in spellen ingezet om te verklaren waarom je bepaalde monsters moet verslaan, puzzels moet oplossen en spullen moet verzamelen. Maar het gebeurt steeds meer dat games verhalen als de kern van het spelplezier gebruiken.

Waarom het werkt

Het interessante aan verhalen in spellen is dat ze interactief zijn: de speler heeft effect op het verhaal. Zoiets bestaat al in sommige boeken, waarin je keuzes kan maken en zo een ander verhaal te lezen krijgt. Afhankelijk van de keuzes die je maakt, krijg je vaak ook een ander einde. Games gaan nog een stapje verder. Als speler ben je de drijvende kracht achter het verhaal. Je bent actief deelnemer in plaats van een passieve lezer waardoor je volledig wordt ondergedompeld in het verhaal.

Deze nieuwe soort spellen gebruiken game elementen om eenzelfde soort ervaring als het lezen van verhalen over te brengen. Een paar voorbeelden zijn: Dear Esther, Heavy Rain, Beyond Two Souls, The Curfew, To the Moon, Thomas Was Alone en Journey. Er is zelfs al een festival specifiek voor games zoals dit.

Toekomst van storytelling

De toekomst van videogames en de toekomst van verhalen vertellen beïnvloeden elkaar. De een kan worden gezien als modern en vooruitstrevend en de ander als traditioneel en primitief, maar eigenlijk is het zinloos om in zulke hokjes te denken. De middelen zijn misschien nieuw, maar de boodschappen blijven hetzelfde en zodoende zullen ze samen groeien.

Videogames hebben altijd al een manier van denken uitgedragen over wat goed of slecht is, of ze dat nou wilden of niet. Kortom, ze werken precies hetzelfde zoals verhalen altijd al doen. Ze vormen onze manier van denken over de wereld.

Iedere vrijdag verschijnt er op Schrijven Online een artikel over de mogelijkheden om tekst te combineren met andere vormen van technologie en kunst.

Door: Elisabeth Hunting

Bron

http://immersivejourney.tumblr.com/tagged/immersion/chrono

Uitgeven