Overzicht literair nieuws – week 1

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.

Prijs voor slechtste seksscène

Elk jaar wordt de Bad Sex in Fiction Award voor de ‘slechtste seksscène in een fictief boek’ uitgereikt door het Britse blad Literary Review. Steven Patrick Morrissey, voormalig zanger van The Smiths, heeft dit jaar de prijs gewonnen met zijn debuutroman List of the Lost. De debuutroman List of the Lost gaat over vier estafettelopers die per ongeluk een demon doden

Voorbeelden van zinnen

Naast de grammaticale en spellingsfouten is er ook veel ophef over de seksscènes. In een van de scènes las de jury: 'gillen en schreeuwen terwijl ze elkaar speels bijten en meenemen in een gevaarlijke en luidruchtige spiraal van seksuele wentelingen...'. Deze zin was voldoende voor de prijs. Ook de zin 'een giechelende sneeuwbal van volledige copulatie' werd niet goed ontvangen. Of Morrissey de prijs zelf komt ophalen is niet bekend.

Bron: Volkskrant.nl 

Vlaams Fonds voor Letteren krijgt meer geld

Het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL)krijgt jaarlijks 242.000 euro en komt daarmee uit op een budget van 5.824.000 euro. Dit komt omdat een aantal letterenorganisaties zoals het Poëziecentrum en Iedereen Leest onder het FVL vallen.

De belangrijkste speerpunten zijn non-fictie en buitenland. De verdere uitwerking van het gastlandschap van Vlaanderen op Frankfurter Buchmesse van 2016 moet de promotie en uitstraling van de Vlaamse literatuur in het buitenland versterken. Andere speerpunten zijn een prominentere plek voor leesbevordering, het opvolgen en dynamiseren van de Vlaamse literaire canon en wordt er gewerkt aan een Huis voor de Letteren. Dit laatste wordt de nieuwe locatie van het VFL en Iedereen Leest.

Bron: demorgen.be 

De beste boeken van 2015 volgens NRC Handelsblad

De redacteuren en vaste medewerkers van de Boekenbijlage van NRC Handelsblad hebben de beste boeken van 2015 gekozen. Hoewel de meeste schrijvers één keer op de lijst voorkomen zijn er drie schrijvers die vaker in de lijst voorkomen: Robert Harris, Michel Houellebecq en David Vann.

Drie boeken komen vaker voor in de lijst. Michel Houellebecq wordt door drie mensen genoemd met zijn boek Onderworpen. Het wordt omschreven als een uitdagende en ambigue fabel over een lastig te duiden land en tegelijkertijd een wake-up call voor Europa. David Vann wordt twee keer genoemd met Aquarium. Dit boek wordt gezien als een nieuw hoogtepunt in een toch al indrukwekkend oeuvre. Robert Harris wordt ook twee keer genoemd met Dictator. Het laatste deel van de trilogie is een indringend portret van een man die worstelt om in moeilijke omstandigheden het juiste te doen.

Bron: nrc.nl 

Uitgeven