Overzicht literair nieuws – week 8

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.

Nijntje-schepper Dick Bruna overleden

Dick Bruna, de tekenaar en geestelijk vader van kinderstripfiguur Nijntje, is vorige week op 89-jarige leeftijd overleden. De Utrechtse tekenaar vergaarde wereldwijde bekendheid met zijn tekeningen van het konijn Nijntje, waarvan zo’n 124 prentenboeken verschenen. De avonturen van Nijntje zijn al in meer dan vijftig talen verkrijgbaar. In totaal zijn er naar schatting zo’n 85 miljoen Nijntje-boeken over de toonbank gegaan. Bruna ontving vorig jaar nog de Max Velthuijs-prijs voor zijn oeuvre.

Bron: nu.nl

Amerikaanse schrijversgilde bekroond scripts ‘Arrival’ en ‘Moonlight’

De Writers Guild of America reikte afgelopen week de prijs uit voor het beste originele script. Deze werd gewonnen door Barry Jenkins, de schrijver en regisseur van Moonlight. De film Arrival ontving de award voor het beste bewerkte scenario. Arrival is gebaseerd op een kort verhaal van de Chinese sciencefictionschrijver Ted Chiang. Andere genomineerden bij de prijsuitreiking van de Writers Guild waren onder andere Stranger Things, Game of Thrones en La La Land.

Bron: nu.nl

Biesheuvelprijs gewonnen door Maarten ’t Hart

Met De moeder van Ikabod heeft Maarten ’t Hart de J.M.A. Biesheuvelprijs gewonnen voor de beste korteverhalenbundel. Hiermee wint hij een geldprijs van €5105,70, dat door middel van crowdfunding is opgehaald. De jury koos ’T Hart als winnaar vanwege zijn ‘kleurrijke personages, de subtiele excentriciteit en de onmiskenbare kwaliteit’. Andere genomineerden waren:

  • De dag dat gieren buigen ­van A.H.J. Dautzenberg
  • Engels voor leugens van Bertram Koeleman
  • De blauwe maanvis van A.N. Ryst
  • Noodlanding van Kira Wuck


Bron: Literatuurplein

Bol.com lanceert all-you-can-read-abonnement voor boeken

Om de markt van e-books een boost te geven, lanceert Bol.com een dienst waarmee je onbeperkt boeken kunt lezen. Het model is vergelijkbaar met muziekdienst Spotify en is in samenwerking met e-readerfabrikant Kobo opgezet. De twee bedrijven gaan samen zorgen dat er 40 duizend boeken beschikbaar zijn voor een vast bedrag per maand. ‘E-books worden soms nog als te duur ervaren, terwijl ze toch al goedkoper zijn dan gewone boeken’, zegt Marjolein Verkerk van Bol.com

Bron: NOS

Uitgeven