Software die voorspelt of boek bestseller wordt

Software die voorspelt of boek succesvol wordt of nietWetenschappers van de Stony Brook universiteit in New York hebben een computerprogramma ontwikkeld dat voorspelt of een boek een bestseller wordt, of juist niet.

Schrijfstijl onderzocht van 800 boeken

De onderzoekers analyseerden de schrijfstijl in 800 boeken van Project Gutenberg. Dit is een digitale bibliotheek met elektronische boeken. Het overgrote deel van deze boeken vallen in het publiek domein in de Verenigde Staten, wat betekent dat het auteursrecht van deze boeken verlopen is. De wetenschappers bestudeerden ieder woordje en elke zin in deze 800 boeken.

Show, don’t tell

Uit het onderzoek blijkt dat in minder succesvolle boeken niet de schrijftechniek ‘show, don’t tell’ wordt gebruikt; bepaalde acties en emoties worden vaak juist nadrukkelijk omschreven in plaats van getoond. In deze boeken zitten ook meer bijwoorden.

Ook staat er in het paper een tabel met de meer succesvolle en minder succesvolle woorden. Minder succesvolle woorden zijn: ‘nooit’, ‘perfect’, ‘ademloos’ en ‘huilen’. Meer succesvolle woorden zijn voegwoorden zoals ‘en’ en ‘maar’. Dit wekt de suggestie dat succesvolle boeken gemiddeld langere zinnen hebben. Maar in het paper wordt dit niet bevestigd. Andere meer succesvolle woorden zijn: ‘niet’, ‘welke’ en ‘ik’. In het genre romans kan de software met 84% zekerheid voorspellen of een boek een bestseller gaat worden.

Bron

www.scientias.nl/software-voorspelt-een-boek-goed-verkoopt-flopt/96682

Uitgeven