Wanneer is een roman een klassieker?

Wanneer is een roman een klassieker?Ze liggen op een aparte boekenplank in de boekenwinkel en krijgen veel aanzien: de klassiekers. Maar waarom zijn nou juist die boeken klassiekers?

Indeling van boeken

In de ene boekhandel staat The Great Gatsby onder klassiekers, bij de andere onder algemene fictie naast James Bond verhalen. Het is vaak een kwestie van de boekhandelaarsmaak en een kwestie van ruimte.

In sommige boekhandels proberen ze het objectiever aan te pakken door klassiekers chronologisch te definiëren. Alles dat bijvoorbeeld geschreven is voor 1960 is een klassieker en alles daarna is moderne fictie. Maar als iets klassieker wordt genoemd, gaat men al snel uit van een meerwaarde en dat is in dat geval niet zo.

Moderne klassiekers

Uitgeverijen hebben een nieuw genre bedacht: de ‘moderne klassiekers’. Auteurs zoals John Kennedy Toole en Antoine de Saint-Exupéry krijgen de aandacht met dit soort labels terwijl Morissey erin slaagde zijn biografie te publiceren als Penguin Classic, gerechtvaardigd door Penguin omdat ‘het een klassieker in de maak’ is.

De waarde van klassiekers

Sommige klanten voelen dat hun boekenkeuzes bewonderenswaardiger zijn als ze van de klassiekerplank lezen, maar door alles een klassieker te noemen, wordt het woord betekenisloos. Het label klassieker wordt vandaag de dag te pas en te onpas gebruikt voor marketing.

Dat roept de vraag op: wat betekent het als een boek een klassieker is? En welke auteurs gaan volgens jou de planken in de toekomst domineren? Laat het weten in een reactie.

Welke klassiekers leest Herman Koch? Je leest het in het komende nummer van Schrijven Magazine! Dit nummer thuis ontvangen? Profiteer vóór dinsdag 20 mei 16.00 u. van onze superaanbieding.

Schrijven Magazine: superaanbieding

Bron

www.theguardian.com/books/booksblog/2014/may/12/classics-novel-status-shelf-bookshop-status

Uitgeven