Wekelijkse schrijfopdracht #15

Wekelijkse schrijfopdracht #15Zin om te schrijven, maar je weet niet waarover? Doe dan iedere woensdag mee met onze inspirerende wekelijkse schrijfopdracht. Deze week is de opdracht, geïnspireerd op het thema van Poetry International ‘het protocol’, uitgeschreven door schrijver Elisabeth Hunting.

Wekelijkse schrijfopdracht

Iedere week kun je aan de slag met een nieuwe inspirerende schrijfopdracht. De opdrachten worden om en om uitgeschreven door schrijfcoaches Henny Fortuin, Alice Kok, Odile Schmidt en Elisabeth Hunting, die ieder feedback geven op de verhalen op basis van hun opdrachten. Iedereen kan meedoen!
Lees hieronder de vijftiende opdracht, ga naar het forum van Schrijven Online en plaats je verhaal om feedback te ontvangen

Poetry International

Deze week organiseert Poetry International haar 45e  internationale poëziefestival. Dit jaar staat het in het teken van het protocol: de (ongeschreven) regel, de gewoonte, het ritueel. Het kan een vloek en een zegen zijn, maar een ding staat vast: niemand ontkomt aan deze ‘muren van taal’.

Tijdens de openingsavond op 10 juni kwamen dichters uit heel de wereld voordragen. Er werden verschillende protocollen beschreven, bewust doorbroken of juist streng gevolgd. Van de speelse ironie van de Vlaming Paul Bogaert ging het naar het intellectuele spel van de Canadees Adam Dickinson en van de vormvaste Noorse Monica Aasprong die elke zin begon met ‘Ik zag een zon’ tot de regelblootleggende en brekende Chinees Hu Xudong.

Wekelijkse schrijfopdracht #15 – Het protocol

Door Elisabeth Hunting
'Het protocol, volgens de Van Dale een geheel van vastgelegde regels en afspraken, is inmiddels tot fetisj uitgegroeid,’ aldus het festival. ‘Protocollen zijn taalbouwsels, net zo goed als gedichten dat zijn, ook al hebben ze ogenschijnlijk niets met elkaar te maken. Of toch? Is het gedicht niet ook een soort protocol?’

Dichters ontmaskeren het protocol, maar houden er ook van. Het beschermt hen tegen de witte pagina. Geeft ze een plek om te beginnen.

De opdracht voor deze week is: schrijf een protocol in dichtvorm. Bedenk bijvoorbeeld een plan van aanpak voor een situatie of beschrijf die ongeschreven regels waar niemand het ooit over heeft.

Publiceren en feedback

Je kunt jouw verhaal publiceren op een speciaal onderdeel van het forum. Daar kunnen de schrijfcoaches en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo:

  • Klik op deze link en voer jouw verhaal in (vergeet niet het nummer en de titel van de opdracht te vermelden in de onderwerpregel). Klik vervolgens op 'Bewaren'.
  • Wacht op feedback of geef alvast feedback op andere verhalen.
  • Feedback geven op verhalen van voorgaande opdrachten mag natuurlijk ook!

Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.

Bron

www.schrijvenonline.org/forum/themaforums/wekelijkse-schrijfopdracht